4 December 2024
mun. Chișinău

Infractorii moldoveni, urmăriți după ADN

Infractorii și criminalii vor fi identificați mai rapid de polițiști datorită primului laborator ADN, care va fi deschis, în cel mult doi ani, la Ministerul de Interne. Guvernul a aprobat miercuri un proiect cu privire la înregistrarea genetică judiciară. În prezent, cel mai des, Poliția se bazează pe descoperirea clasicelor amprente digitale și pe stabilirea grupei sangvine, un rezultat care nu spune prea multe despre cine este, de fapt, infractorul.

Problemele biologice sunt însă singurele urme care pot fi utilizate pentru o identificare sută la sută a criminalului. De asemenea, laboratorul ADN va putea fi folosit și în cazul catastrofelor naturale sau accidentelor în masă pentru identificarea victimelor. Proiectul prevede și gestionarea unei baze de date genetice computerizată.

Documentul a fost inspirat de la colegii polițiști din România, Austria, Polonia și Rusia. După adoptarea proiectului va fi creat un laborator de analiză genetică moleculară și va fi instruit personalul. Pentru asta sunt necesare 3,5 milioane de euro.

Ulterior, cheltuielile anuale de întreținere a laboratorului vor varia între 250 și 500 de mii de euro. Noua practică îi va ajuta pe polițiști să restrângă cercul de bănuiți, iar infractorii vor putea fi identificați prin resturile de piele, fire de păr sau, de exemplu, cojile de semințe lăsate la locul crimei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *