22 June 2024
mun. Chișinău

Copiii bolnavi de diabet zaharat vor primi gratuit teste și glucometre

Foto: PUBLIKA.MD

Aproximativ 400 de copii din țara noastră, care suferă de diabet zaharat, vor fi asigurați în premieră, timp de un an, cu glucometre și teste pentru monitorizarea glicemiei, precum și cu lanțete pentru cinci analize pe zi. Dispozitivele medicale au fost depozitate la Institutul Mamei și Copilului și vor fi împărțite din data de 9 ianuarie.

Prin urmare, Ministerul Sănătății a identificat bani pentru cumpărarea a 730.000 de teste și tot atâtea lanțete, precum și 400 de glucometre. Costul acestora se ridică la aproximativ 1,2 milioane de lei.

Foto: PUBLIKA.MD

Cu ajutorul acestor teste, pacienții cu diabet zaharat de tip 1 își vor verifica regulat nivelul glicemiei și vor putea administra corect doza de insulină. Până în prezent, testele pentru verificarea nivelului de zahăr în sânge nu sunt compensate, iar părinții sunt nevoiți să le cumpere cheltuind lunar până la 800 de lei. În aceste circumstanțe, doar 25 la sută dintre copiii cu diabet reușesc să facă autocontrolul regulat al glicemiei.

Foto: PUBLIKA.MD

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a efectuat în data de 26 decembrie o vizită de lucru la Institutul Mamei și Copilului, pentru a verifica pregătirea procesului de repartizare a acestora. Demnitarul a declarat că: „Urmare a adresărilor repetate din partea endocrinologilor, dar și a pacienților, pentru prima dată s-a reușit asigurarea tuturor copiilor bolnavi de diabet zaharat cu glucometre, teste și lanțete. Prețul mediu în farmacie pentru un singur test este de 3-6 lei. Ceea ce ne-a reușit  este să obținem prețuri extrem de mici, și anume de 1,5 lei pentru un test”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Din 2018, aceste accesorii medicale ar putea fi incluse în lista medicamentelor compensate.  

În prezent, toți copiii din țara noastră, care suferă de diabet zaharat, sunt asigurați gratuit cu tratament cu analogi de insulină din sursele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *