12 October 2024
mun. Chișinău

Mandarinele, doza ta de vitamine pe timp de iarnă

Când gerul de afară ne ține mai mult prin casă și sezonul fructelor și legumelor autohtone este încheiat, este dat cel al citricilor. Iarna este un prilej pentru a consuma aceste fructe din abundență, datorită numeroaselor beneficii pe care le aduc sănătății. Printre citricele omniprezente în lunile geroase se numără și mandarinele. Acestea ne trezesc amintiri legate de sărbătorile de iarnă, iar mirosul lor puternic ne duce cu gândul la copilărie. Surorile mai mici ale portocalelor provin din China, țară în care sunt considerate simbol al norocului, având un rol sacru în celebrarea Anului Nou chinezesc. Și la noi, mandarinele reprezintă un simbol al Revelionului încă de pe vremea Uniunii Sovietice, când pe rafturile magazinelor găseai practic doar acest tip de fructe. Medicii ne recomandă să consumăm aceste citrice suculente și aromate zilnic, mai ales iarna, când în zonele în care sunt cultivate este perioada recoltei. Pe piața din Moldova pot fi găsite mai multe tipuri de astfel de citrice, precum clementine, tangerine și satsuma. 

Bogate în vitamine și minerale. Mandarinele sunt de mare folos pentru organism, fiind bogate în vitamine și minerale, atât de necesare în sezonul rece. Aceste citrice conțin o cantitate importantă de beta-caroten, care le conferă culoarea portocalie. Acest compus se convertește în vitamina A, care contribuie la întărirea imunității și e bună pentru vedere. Sunt bogate, de asemenea, în vitamina C, la fel necesară pentru protecția organismului de factori nocivi. Mai conțin vitamine din complexul B, vitamina E și vitamina K. De asemenea, dintre minerale, în aceste fructe se găsesc fosfor, calciu, potasiu, magneziu și fier.

Apără de cancer. La fel ca alte fructe, mandarinele sunt bogate în antioxidanți, care neutralizează radicalii liberi, extrem de nocivi și care contribuie la apariția cancerului. Mai multe studii au demonstrat că aceste citrice ajută la combaterea cancerului la ficat, datorită vitaminei A. De asemenea, sucul extras din mandarine este bogat în beta criptoxantin, o substanță foarte eficientă în tratamentul hepatitei C. Limonenul din aceste citrice este de mare folos în prevenirea cancerului la sân.

Bune pentru creier. O serie de compuși conținuți în mandarine, precum potasiul, acidul folic și mai mulți antioxidanți aduc beneficii extraordinare în sens neurologic. Acidul folic previne bolile degenerative ale creierului, printre care se numără și Alzheimer. Potasiul echilibrează sistemul nervos și îmbunătățește memoria și capacitatea de învățare. Acest mineral este necesar pentru transportarea oxigenului la creier, controlează anxietatea și scapă de stres. Mandarinele pot ajuta și în lupta cu depresia, datorită conținutului de vitamina B6.

Necesare în sarcină. Mandarinele sunt o sursă importantă de vitamine din complexul B, inclusiv de acid folic, un compus necesar pentru femeile însărcinate, care contribuie la dezvoltarea normală a fătului. Este vorba despre vitamina B12, care ajută la formarea creierului și măduvei spinării bebelușului. Deficiența de acid folic poate duce la avort spontan sau copilul poate avea defecte de tub neural, care se pot manifesta sub forma mai multor boli grave.

Reglează tensiunea arterială. Aceste citrice sunt utile pentru reducerea tensiunii arteriale, pentru că sunt bogate în minerale, mai ales potasiu. Acesta asigură o circulație normală a sângelui prin artere. Totodată, pielița care învelește miezul mandarinelor este bogată în hesperidină, care la fel scade tensiunea arterială și nivelul colesterolului. 

Ajută la slăbit. Datorită conținutului ridicat de fibre, mandarinele oferă o senzație de sațietate pentru lungă durată. Această proprietate este de mare ajutor persoanelor care vor să aibă o siluetă ca din reviste. Cercetările au demonstrat că mandarinele contribuie și la reglarea nivelului zahărului în sânge. 

Fac bine digestiei. Conținutul ridicat de fibre din mandarine contribuie foarte eficient la îmbunătățirea digestiei. Zilnic, un adult are nevoie de 30-40 grame de fibre, iar o mandarină conține trei-patru grame. Acestea asigură un tranzit intestinal mai rapid și protejează, astfel, colonul de substanțele nocive din alimentele digerate.

Protejează de boli. Cei mai mulți dintre noi știm că citricele sunt bogate în vitamina C, celebră pentru faptul că întărește imunitatea. Datorită acesteia, organismul nostru va fi mai puternic în fața virusurilor și infecțiilor, deosebit de răspândite în perioada rece a anului. Pe lângă protecția de răceală și viroze, vitamina C e de folos și atunci când aveți spasme sau crampe la stomac sau când persistă starea de greață. De asemenea, aceasta curăță sângele, eliminând toxinele din organism. Datorită conținutului de fier, mandarinele sunt eficiente și în lupta împotriva anemiei. 

Pentru o piele tânără. Mandarinele ajută foarte eficient împotriva îmbătrânirii pielii. Pentru că sunt bogate în antioxidanți, aceste citrice protejează pielea de influența nocivă a razelor ultraviolete și previn, astfel, apariția ridurilor. Conținutul ridicat de vitamina A ajută la păstrarea vederii.

Precauții. Poate unul dintre cele mai importante aspecte negative ale mandarinelor este că, la fel ca în cazul altor citrice, aceste fructe au proprietăți alergene. De aceea, mare atenție atunci când decideți să le dați copiilor. De asemenea, trebuie să fie precaute persoanele care au ulcer gastric, duodenal, gastrită și cu aciditate ridicată. Acestea nu trebuie să exagereze atunci când consumă mandarine. Pentru că de multe ori coaja citricelor este prelucrată cu substanțe chimice dăunătoare ca să reziste la transportare, este indicat să le spălați înainte de a le curăța.

Sursa:

  • healthyeating.sfgate.com
  • healwithfood.org
  • dovemed.com
  • healthbenefitsofeating.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *