23 July 2024
mun. Chișinău

Copiii rămași temporar fără îngrijire părintească vor primi indemnizații lunare

Din acest an, și copiii rămași temporar fără ocrotire părintească vor beneficia de indemnizații lunare achitate de stat. Un proiect de hotărâre în acest sens este propus de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care urmează să fie examinate de Guvern în luna martie.

Așadar, documentul prevede ca prestațiile sociale să nu fie oferite doar copiilor rămași permanent fără ocrotire părintească, ci și pentru cei care au rămas fără îngrijire pentru o anumită perioadă. În această categorie, conform legislației, sunt incluși copiii ai căror părinți lipsesc o perioadă mai mare de 30 de zile din cauza unui tratament făcut în spital și care au probleme grave de sănătate, fiind țintuiți la pat.

Indemnizația va fi achitată și minorilor care au părinți aflați în arest preventiv, care au fost anunțați în căutare de Poliție și care au fost condamnați la închisoare.

În 2015, în țară au fost înregistrați 650 de copii rămași temporar fără ocrotire părintească și peste 2800 de minori aflați sub tutelă. Pentru plata indemnizației lunare pentru acești copii, anual, vor fi necesari suplimentar peste 6,4 milioane de lei.

Suma tuturor prestațiilor sociale va fi stabilită de Guvern.

De asemenea, Ministerul Muncii propune ca indemnizația pentru copiii adoptați și aflați sub tutelă, care își fac studiile în gimnazii sau licee, să fie achitată până la încheierea sesiunii de examene, și nu până la sfârșitul anului școlar cum este în prezent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *