13 October 2024
mun. Chișinău

Economii de milioane făcute de Ministerul Sănătății

170 de milioane de lei a reușit să economisească Ministerul Sănătății anul trecut, datorită organizării eficiente a procesului de achiziție a medicamentelor și produselor parafarmaceutice. De asemenea, grație gestionării corecte a resurselor financiare, alocate din bugetul de stat pentru implementarea programelor naționale, mai mulți pacienți cu boli cronice grave au beneficiat de tratamente gratuite. Printre aceștia sunt și 3300 de bolnavi de Hepatita C și ciroză hepatică, pentru care au fost cumpărate medicamente revoluționare pentru tratamentul acestor maladii. Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul emisiunii „Replica”, de la postul de televiziune Prime.

Condiții pentru efectuarea economiilor în sistemul de sănătate au fost create odată cu demararea activității Centrului pentru achiziții publice centralizate în sănătate, o instituție subordonată Ministerului Sănătății.

Datorită unui proces de achiziție a medicamentelor bine organizat am economisit 130 de milioane de lei. Această sumă poate fi utilizată pentru modernizarea serviciilor medicale sau motivarea medicilor. De asemenea, am făcut economii în sumă de aproximativ 40 de milioane de lei, ca urmare a eficientizării procedurilor de achiziție a articolelor parafarmaceutice“, a declarat Ruxanda Glavan.

În același timp,  Ministerul Sănătății a reușit să valorifice la maximum resursele alocate din bugetul de stat pentru implementarea programelor naționale. Un exemplu elocvent este asigurarea cu tratamente noi a bolnavilor de hepatită C și ciroză hepatică.

Primeam zilnic petiții de la pacienți, din cauza listei mari de așteptare. Rezultatele obținute ne-a surprins și pe noi. Planificam să asigurăm cu tratamente 2000 de pacienți, dar ne-a reușit să cumpărăm medicamente pentru 3300 de bolnavi. În acest scop, 35 de milioane de lei au fost cheltuiți în luna decembrie 2016. Exact aceeași sumă este programată pentru anul 2017”, a precizat ministrul Sănătății.

Accesul unui număr mai mare de pacienți la tratamente gratuite a fost asigurat nu doar datorită economiilor făcute în sistemul de sănătate. La aceasta a contribuit și măsurile implementate de Agenția Medicamentului.

Foto: Ruxanda Glavan

Prețurile medicamentelor care au fost licitate au scăzut cu circa 30 la sută, față de anul trecut, datorită eforturilor Agenției Medicamentului. Pe de altă parte, de pe lista ofertelor prezentate de agenții economici, am exclus medicamentele care nu erau destinate pentru tratamentul spitalicesc. Este vorba despre aproximativ 300 de titluri de medicamente“, a explicat Ruxanda Glavan.

Dublarea listei medicamentelor compensate, care include acum 140 de titluri, a permis soluționarea problemei spitalizării nejustificate. Potrivit statisticilor, aproximativ 150 de mii de pacienți au fost internați neargumentat în spitale, pe parcursul anului 2015.

Pe parcursul anului 2016, mai ales în perioada octombrie-decembrie, de tratamente compensate și gratuite în ambulatoriu sau domiciliu au beneficiat circa 230 de mii de pacienți. În așa mod am redus drastic cheltuielile nejustificate în spitale. Așa vom face în continuare”, a atenționat ministrul Sănătății.

Reamintim faptul că în 2017, statul va aloca pentru tratamentele compensate cu 20 de milioane de lei mai mult. În total, vor fi eliberate gratuit sau parțial gratuit medicamente în valoare de 522 de milioane de lei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *