22 June 2024
mun. Chișinău

Copiii vor beneficia de îngrijiri paliative în spitale și la domiciliu

Copiii cu maladii incurabile vor fi îngrijiți mai bine. Ei vor fi asistați medical, psihologic, social și spiritual în spitale și la domiciliu. Asistența va fi acordată de o echipă multidisciplinară de medici, imediat după stabilirea diagnosticului. Ministerul Sănătății a elaborat în premieră Protocolul Clinic Național „Îngrijiri paliative la copii”, care prevede instituirea acestui serviciu la nivelul medicinii primare și spitalicești.

Potrivit Protocolului, asistența va fi oferită copiilor pe toată durata bolii. Medicii împreună cu familiile pacienților vor stabili planul de îngrijiri paliative. Acesta va fi modificat în funcție de evoluția bolii și necesitățile bolnavilor.

Serviciul de îngrijiri paliative pentru copii va fi instituit în centrele de sănătate și a medicilor de familie, în spitalele raionale și în instituțiile medicale specializate. În acest scop, 600 de asistenți medicali vor fi instruiți să îngrijească de minorii diagnosticați cu maladii incurabile.

Asistența paliativă va fi acordată de echipe multidisciplinare formate din medici de familie, pediatri, oncologi, asistenți medicali, kinetoterapeuți, asistenți sociali, psihologi, preoți, voluntari, rude și prieteni de familie. De asemenea, vor fi create echipe mobile de medici, care vor transporta copiii bolnavi la spital sau la domiciliu, după externare.

Dezvoltarea serviciului de îngrijiri paliative la nivelul medicinii primare și spitalicești va permite diagnosticarea mai rapidă a copiilor grav bolnavi. Ca urmare, pacienții incurabili vor beneficia de asistență medicală mai bună și vor suporta mai ușor boala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *