22 June 2024
mun. Chișinău

Copilul preluat de SMURD suferă de o boală rară a sângelui

elicopter-smurdFetița în vârstă de trei ani, transportată vineri cu un elicopter SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Sfânta Maria” din Iași, suferă de o boală ereditară a sângelui, rar întâlnită. Copilul a ajuns, săptămâna trecută, la Institutul Mamei și Copilului în stare gravă, cu hemoragie internă.

Sângerarea a fost depistată în țesutul muscular, abdomen și plămâni. Dimensiunile ficatului și splinei sunt mărite. Hemoragia a fost provocată de o infecție virală. În urma investigațiilor am stabilit că fetița suferă de coagulopatie”, a declarat pentru e-medicina Ninel Revenco, vicedirectorul Institutului Mamei și Copilului.

Coagulopatia este o patologie care afectează capacitatea sângelui de a se închega. Aceasta este determinată de o disfuncție a trombocitelor, celulelor sangvine responsabile de procesul de coagulare. Echipa de specialiști, care a monitorizat starea minorei, a decis să-l transfere pe copil la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Iași „Sfânta Maria”, pentru investigații suplimentare și tratament.

ninel-revenco
Foto: Ninel Revenco

L-am sunat pe profesorul Ingrid Miron de la Iași. I-am explicat că starea de sănătate a fetiței este gravă și am rugat-o să intervină. A răspuns imediat solicitării mele, deși transferarea micuței la Iași era riscantă. Orice se putea întâmpla în timpul transportăarii. Din fericire, operațiunea a decurs bine” a spus doctorul habilitat în medicină, Ninel Revenco.

Doctorii de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” încearcă să identifice cauzele care au declanșat hemoragia internă a copilului. Totodată, medicii nu exclud o coagulopatie.

La Institutul Mamei și Copilului sunt condiții de a investiga și trata bolile sângelui. Însă, spre deosebire de colegii din România, noi ne-am confruntat rar cu asemenea situații grave. Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Sfânta Maria” au mai multă experiență în îngrijirea copiilor cu afecțiuni rare ale sângelui”, a explicat Ninel Revenco.

În Republica Moldova peste 250 de persoane suferă de boli congenitale care provoacă hemoragii, dintre care 60 sunt copii. Maladia este rar întâlnită la fetițe.

Colaborarea dintre Institutul Mamei și Copilului și Spitalul Clinic de urgență pentru copii „Sfânta Maria” din Iași a demarat în 2013. În această perioadă, pediatrii de la Chișinău și Iași au avut mai multe întruniri și schimburi de experiență.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *