Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a inițiat, în data de 12 septembrie, controale în întreprinderile farmaceutice din țară. Verificările sunt efectuate ca urmare a solicitării Guvernului de a rezolva unele probleme identificate în domeniul medicamentului și a activității farmaceutice.
Potrivit unei dispoziții semnate de directorul general al Agenției, Vladislav Zara, sunt inspectate farmaciile comunitare din municipiul Chișinău, raioanele Ialoveni, Orhei, Criuleni, Anenii-Noi și orașul Strășeni. Reprezentanții Agenției vor verifica prezența medicamentelor cu denumiri comerciale și a dispozitivelor medicale de importanță socială, precum și a prețurilor cu amănuntul.
Demersul privind inițierea controlului de stat la fața locului la agenții economici a fost admis de Ministerul Economiei, având în vedere faptul că acum câteva luni a fost instituit un moratoriu în acest sens.
Și inspectorii Agenției pentru protecția consumatorilor au efectuat mai multe controale la unele farmacii din Capitală și din alte localități din țară. În urma verificărilor, au fost depistate mai multe nereguli. Printre acestea se numără comercializarea produselor parafarmaceutice (non-medicament) fără indicarea prețului unitar al produsului, păstrarea în frigidere a unor preparate fără respectarea parametrilor, utilizarea termometrelor neverificate metrologic, comercializarea produselor cosmetice cu termenul de valabilitate expirat.
Inspectorii Agenției au întocmit procese-verbale în vederea sancționării agenților economici și a fost eliberată prescripția de interzicere a mijloacelor de măsurare și de înlăturare a neconformităților, dar și de interzicere temporară a lotului de produse.
Reamintim faptul că tot în data de 12 septembrie, la Copenhaga, Danemarca, a început lucrările Comitetului Permanent al Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa. În cadrul reuniunii, la care a participat și ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, s-a discutat despre problemele legate de prețurile exagerate pentru medicamente și accesul populației la acestea, cu care se confruntă toate țările, inclusiv Moldova.
În context, ministrul a scris pe pagina sa de facebook că: „Alături de omologii din alte state și de experții internaționali, am identificat politicile care ar trebui adoptate în privința transparentizării prețului pentru produsele farmaceutice, cât și excluderea dependenței față de intermediari. Este absolut necesară implicarea autorităților la etapa de asigurare a pieței farmaceutice, în dezvoltarea pârghiilor statului inclusiv prin farmacii sociale, respectiv și în facilitarea accesului cetățenilor la acestea. Exemplul Republicii Moldova nu este unic. Majoritatea țărilor cu PIB și număr mic de populație sunt constrânse de interesele industriei farmaceutice. Ne bucură faptul că Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că se va implica și mai mult în sprijinul Republicii Moldova, în domeniul medicamentului.”
În februarie, premierul Pavel Filip a cerut măsuri concrete, astfel încât moldovenii să aibă acces la medicamente ieftine și calitative.