13 October 2024
mun. Chișinău

Cătina, medicamentul minune care tămăduiește toate bolile

Catina

 

Aceste pomușoare de culoare galben-portocalie, care cresc în tufișuri pe suprafețe deluroase în țara noastră, ascund în sine o doză nebănuită de sănătate și chiar aur. Cătina este ușor de găsit. În plus, tot mai mulți fermieri o cultivă pe plantații. Fructele sunt recoltate începând cu sfârșitul verii și până la primele înghețuri. O puteți găsi pe tarabele din piețe. Nu ezitați să luați măcar un kilogram, pentru că vă va fi de mare folos la iarnă, întrucât înlocuiește medicamentele în caz de răceală.

Cătina conține de 10 – 12 ori mai multă vitamina C decât portocalele sau lămâile și de trei ori mai multă decât măceșul. De asemenea, este planta aflată pe locul trei în lume în ceea ce privește conținutul de vitamina E. Este bogată în proteine, fibre, antioxidanți, vitamine și minerale, mai exact cel puțin 190 de compuși bioactivi. Este considerat drept unul dintre alimentele-minune ale lumii, fiind numit ginsengul românesc.

Uleiul de cătină a fost folosit pe larg pentru a trata rănile provocate de explozia nucleară de la Cernobîl, iar în Rusia este utilizat pentru pielea cosmonauților afectată de radiație atunci când aceștia revin din spațiu și intră în atmosfera Pământului. În 2008, China a declarat sucul de cătină drept băutură națională în perioada Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Face minuni pentru imunitate

Fiind o sursă extraordinar de bogată în vitamina C, cătina ajută foarte mult organismul să lupte cu bolile. Este bună pentru sezonul rece, când protejează organismul de viroze și gripă. Deoarece, mai conține o mulțime de alte vitamine, A, B1, B2, B6, B9, E, F, D, K, P, dar și minerale și aminoacizi, cătina este indicată pentru prevenirea și ameliorarea simptomelor unor maladii precum ulcerul, hepatita, tuberculoza, ciroza și o mulțime de boli de piele.

Ajută pentru slăbit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cătina este indicată celor care vor să scape de câteva kilograme în plus, pentru că este una dintre rarele surse naturale de acizi grași Omega-7. Este vorba despre așa-numitele grăsimi naturale, de care organismul are mare nevoie, dar care oprește creșterea excesivă în greutate. Potrivit unor studii recente, acesta previne depozitarea de grăsime excesivă. De asemenea, cătina contribuie la scăderea colesterolului în sânge, ceea ce îți va menține inima sănătoasă.

Bună pentru digestie

Aceste bobițe aurii sunt foarte bune și pentru sistemul digestiv. Datorită compușilor buni pentru organism, tranzitul intestinal este reglat și normalizat. Acest lucru, la fel, se datorează conținutului ridicat de grăsimi sănătoase, precum acizii grași Omega 3, 6, 7 și 9. Consumul de cătină te va ajuta să scapi de constipație și va contribui la curățarea sănătoasă și eficientă a organismului.

Leac anticancer

Mai nou, unele cercetări au scos la iveală că substanțele din cătină pot fi eficiente în prevenirea apariției tumorilor. Acest lucru nu este demonstrat până la capăt, dar cel puțin există unele indicii care arată că bobițele de cătină pot fi utile în lupta împotriva cancerului.

Te binedispune

Fiind bogată în vitamine și minerale, cătina face bine și sistemului nervos. De asemenea, aceste fructe te pot scăpa de depresie și te pot face să te simți mai bine. Și asta pentru că se majorează conținutul de serotonină, care mai este numit și hormonul fericirii.

Tratează rănile

sea-buckthorn-oilUleiul conținut în cătină este o binecuvântare pentru pielea iritată sau pentru diverse răni. Acesta are proprietăți antiseptice și antibacteriene și contribuie la regenerarea țesuturilor afectate. Tratamentul va fi mai rapid cu ulei de cătină, care poate fi folosit cu succes în cazul psoriazisului, eczemei, acneei, herpesului și dermatitei.

Te menține frumoasă

Cătina are și capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânire. Uleiul extras din aceste pomușoare este folosit într-o mulțime de produse cosmetice și este foarte bun pentru estomparea ridurilor, pentru menținerea elasticității pielii și pentru un ten strălucitor și tânăr.

Rețete utile

Cea mai simplă și, probabil, una dintre cele mai cunoscute modalități de a păstra și utiliza cătina este cea cu miere. Aceasta poate fi făcută prin mai multe metode. Una dintre acestea ar fi:

Într-un borcan se pune o treime de miere și două treimi de cătină. Aceasta se lasă la macerat între o săptămână și 10 zile, iar periodic să amestecă doar cu o lingură de lemn. Apoi, după macerat, se consumă câte o linguriță în fiecare zi, pe stomacul gol.

O altă variantă:

catina-cu-mierePomușoarele de cătină se pasează cu furculița și se umple o treime din borcan, apoi se toarnă miere până se umple recipientul. Se amestecă, se pune capacul și se păstrează în frigider. La fel, se consumă câte o linguriță zilnic, dimineața, înainte de mâncare.

Mai puteți prepara și un sirop de cătină, care să țină răceala și gripa departe de familia voastră întreaga iarnă:

Aveți nevoie de două kilograme de cătină, pe care le dați prin storcătorul de suc. Veți obține aproximativ un litru de lichid, pe care să îl puneți cu un kilogram de miere. Lăsați amestecul pentru cinci zile, dar amestecați în fiecare zi, de vreo cinci ori, cu o lingură de lemn. Luați câte o linguriță în fiecare dimineață, înainte de micul dejun.

Sursa:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *