17 June 2024
mun. Chișinău

Ministrul Sănătății și directorul Agenției Medicamentului, avertizați de premier

zara
Foto: Vladislav Zara

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, și directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Vladislav Zara, au fost avertizați de prim-ministrul Pavel Filip, în ședința de Guvern din 13 iulie. Și asta deoarece nu au fost respectate termenele îndeplinirii obiectivelor incluse  în Planul de Acțiuni privind soluționarea mai multor probleme de pe piața medicamentelor și farmaceutică. 

Potrivit premierului Pavel Filip, din martie, de când Guvernul a aprobat acest Plan de Acțiuni, care conține 41 de obiective, 23 dintre acestea urmau să fie implementate până în iulie.

media_145874691131720600
Foto: Pavel Filip

În realitate au fost realizate doar cinci. ”Constat o abordare iresponsabilă. Nu facem planuri de acțiuni de dragul planurilor. Am cerut explicații de la Ministerul Sănătății și Agenția Medicamentului, dar acestea sunt sterile și nu le accept. Atunci când avem niște angajamente, trebuie să le realizăm. Am dispus aplicarea sancțiunilor disciplinare, sub formă de aver
tisment,
pentru ministrul Sănătății și directorul Agenției Medicamentului, pentru neîndeplinirea misiunilor. Nu voi continua cu avertismentele
”, a declarat Pavel Filip.

Foto: Ruxanda Glavan

La rândul său, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a menționat că își recunoaște vina. Totodată, ministrul a precizat că a atenționat încă de la început că s-a cerut îndeplinirea unor sarcini ce nu pot fi realizate timp de trei luni. ”Acest termen este prea mic pentru modificarea legislației din domeniu, astfel încât să fie create farmaciile ambulante, de pildă, să fie livrate medicamentele prin poștă etc. Lucrăm asupra multor restanțe. La Ministerul Sănătății, din cinci funcționari, care ar trebui să fie în Direcția Medicamentelor și Dispozitive Medicale, sunt doar doi. Atât timp cât funcționarii MS au un salariu de cel mult patru mii de lei, nu vom avea resursele necesare. Ne asumăm consecințele multor sarcini, care au fost puse. Vom propune termene noi de implementare a acestora. În același timp, înțeleg că domeniul medicamentelor rămâne unul dintre cele mai sensibile”, a afirmat ministrul Sănătății.

Ruxanda Glavan a mai spus că este gata să renunțe oricând la funcția de ministru, dar nu înainte de a vedea pus în aplicare noul regulament privind salarizarea tinerilor specialiști, care prevede lefuri mai mari pentru doctorii tineri.

În februarie, premierul Pavel Filip a cerut măsuri concrete, astfel încât moldovenii să aibă acces la medicamente ieftine și calitative. Subiectul a fost discutat în cadrul mai multor ședințe, în care reprezentanții Ministerului Sănătății au prezentat mai multe propuneri și realizări concrete în acest sens. O nouă ședință va avea loc în data de 14 iulie. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *