23 July 2024
mun. Chișinău

Cum comentează ministrul Sănătății indignarea unui bărbat care a chemat ambulanța, dar în schimb a primit sfaturi medicale

Ministerul Sănătății a investigat cazul bărbatului din Capitală care acuză de neglijență personalul Serviciului de urgență 903. Acesta s-a arătat deranjat de faptul că a chemat ambulanța ca să o ajute pe prietena sa căreia i s-a făcut rău, însă operatoarea i-a recomandat să meargă la farmacie să ia un termometru, pentru a verifica dacă femeia are febră. Și asta deoarece toate mașinile de salvare erau ocupate.

Ministerul a constatat că dispecerul din cadrul Serviciului 903 a procedat corect atunci când a încercat să afle cât mai multe detalii despre starea de sănătate a pacientei, inclusiv dacă aceasta are sau nu febră, precum și locul în care se afla. Ministrul Sănătății, Ruxandra Glavan, a explicat pentru portalul deschide.md că, potrivit legii, în funcție de gravitatea situației se stabilește tipul de ambulanță și componența echipei medicale care se deplasează la pacient.

Totodată, ministrul Sănătății recunoaște existența unei comunicări anevoioase, în anumite situații, dintre medic și pacient. Ruxanda Glavan consideră ca este nevoie de mai multă înțelegere atât din partea lucrătorilor medicali, cât și din partea persoanelor care solicită Serviciul de urgență. În acest context, ministrul a precizat că vor fi luate măsuri pentru a evita pe viitor asemenea situații neplăcute.

În legătură cu sosirea tardivă a ambulanțelor la pacienți, Ruxanda Glavan a precizat că problema va fi rezolvată odată cu organizarea achizițiilor centralizate pentru cumpărarea noilor mașini. În prezent, Ministerul Sănătății identifică sursele financiare necesare în acest scop. Măsura va permite procurarea în fiecare an a ambulanțelor pentru Serviciul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Nu în ultimul rând, ministrul a declarat că regretă faptul că incidentul a fost prezentat fără o documentare suplimentară, precizând că înregistrarea audio difuzată în presă, nu a fost integrală.

Amintim faptul că în data de 25 ianuarie, Pro TV Chișinău a difuzat o știre despre un tânăr revoltat de faptul că un operator de la Serviciul 903 l-a sfătuit să cumpere termometru, în loc să trimită la fața locului echipa de medici care să-i acorde îngrijiri medicale prietenei sale. Dispecerul i-a explicat bărbatului că, în acel moment, toate mașinile de salvare erau ocupate. Pacienta a așteptat ambulanța mai mult de o oră, după care și-a revenit. Bărbatul a anulat solicitarea către Serviciul 903, dar a publicat pe internet o parte din discuția pe care a avut-o cu dispecerul.

Publicăm mai jos înregistrarea audio integrală:
Sursa: deschide.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *