27 July 2024
mun. Chișinău

Legea antitutun dă primele roade

Efectele pozitive ale legii antitutun încep să fie resimțite. În cele șapte luni de la interzicerea fumatului în spațiile închise şi deschise, numărul pacienților internați cu astm bronşic a scăzut cu cel puțin 15 la sută. Potrivit Ministerului Sănătății, cea mai mare scădere, cu 28 la sută, s-a înregistrat în luna iunie a anului trecut, îndată după intrarea în vigoare a interdicțiilor. Ulterior, lunar, s-a înregistrat o reducere constantă a numărului de spitalizări.

Datele înregistrate în Republica Moldova sunt comparabile cu cele din alte state, care au obținut rezultate similare, după implementarea legislației privind controlul tutunului.

Astfel, în anul 2007, în statul american Arizona, numărul de internări din cauza astmului bronșic s-a redus cu 22 la sută, iar în Marea Britanie, rata spitalizării copiilor sub 15 ani pentru tratamentul astmului a scăzut cu 15 procente.

Astmul bronșic este una dintre cauzele principale ale morbidității cronice și mortalității din întreaga lume.

Organizația Mondială a Sănătății estimează, că la nivel mondial, 300 de milioane de persoane suferă de astm bronşic.

În Republica Moldova sunt peste 160 mii de persoane care suferă de această maladie. De asemenea, potrivit statisticii oficiale, în 2017, în jur de 30 de persoane fizice și agenți economici au fost sancționați pentru că au fumat sau au admis aprinderea țigărilor în locurile publice. În total au fost aplicate amenzi de 37.000 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *