18 May 2024
mun. Chișinău

Cum îl deprindeți pe copil să folosească toaleta

Multă lume își dă cu părerea despre momentul în care copilul este gata să fie învățat să folosească singur toaleta. Iar părinții sunt neliniștiți în această privință. Recomandarea pediatrilor este să vă relaxați! Majoritatea copiilor deprinde folosirea oliței undeva între vârsta de doi ani și jumătate și trei ani și jumătate. Unii pot începe mai devreme de 18 luni, alții peste 36 de luni. Fetele învață mai devreme cu câteva luni față de băieți.

Neonatologul Mihai Stratulat le recomandă părinților să evite extremele, să păstreze o cale de mijloc și să ajusteze instruirea copiilor în funcție de motivația și gradul de maturizare al acestora. Forțarea poate avea efecte inverse, în timp ce o abordare lejeră tot nu e bună, deoarece există riscul de a-l face pe copil să decidă că scutecele sunt cele mai bune. Cooperarea cu succes în acest proiect le va oferi părinților și copilului un sentiment de încredere accentuată.

Foto: Mihai Stratulat

Majoritatea părinților anticipează trecerea de la scutece de unică folosință la oliță sau la toaletă, ceea ce este inutil deoarece copilul nu va învăța să-și rețină materiile fecale și să spună că vrea la toaletă decât după 2-3 ani, oricât de devreme ați începe să-l convingeți. Foarte important este ca părinții să fie pregătiți pentru a-și instrui copilul. Momentul oportun pentru a-i face copilului cunoștință cu olița sau toaleta este după vârsta de 1,5 ani. Procesul trebuie început cu multă răbdare. Unii copii pot deveni maeștri în câteva zile, alții însă în câteva luni. Cert e că momentul în care copilul nu va mai avea nevoie de scutece va veni oricum. Părinții trebuie să fie atenți la semnele pe care le oferă micuțul”, a spus Stratulat.

Medicii mai spun că, de obicei, micuții sunt pregătiți pentru antrenamentele cu olița atunci când merg singuri, își manifestă clar nemulțumirea când scutecul este murdar și pot să anunțe că urmează să aibă scaun, are perioade mai lungi în care scutecul rămâne uscat, execută instrucțiuni simple, nu sunt bolnavi și stresați. În mare parte, aceste semne pot fi observate când copilul are în jur de 18 – 24 de luni.

La vârsta de un an, cei mai mulți copii nu sunt pregătiți pentru a fi instruiți, dar, cu siguranță, pot învăța despre oliță. Dacă vă lăsați copilul în baie cu dumneavoastră și acolo este o oliță, copilul va sta pe ea sau se va preface că o utilizează, așa cum mimează că dă cu aspiratorul sau face alte activități ale adulților. Acest interes este un semn că micuțul învață despre mersul la toaletă, însă nu înseamnă că este gata pentru pasul următor. Dacă îl presați sau exagerați cu laudele este foarte posibil să vi se opună.

O parte din utilizarea toaletei este trasul apei și spălatul pe mâini. Discutați cu el despre ceea ce faceți în baie, astfel încât copilul să învețe cuvintele. Folosiți cuvinte simple cum ar fi „pipi”, „caca”. Când copilul nu este dornic să stea pe oliță fără scutece, așteptați în jur de o săptămână înainte de a-i sugera acest lucru din nou. Dacă a făcut în scutec, scoateți-l, conduceți-l la toaletă și arătați-i materiile fecale atunci când le puneți în oliță. Explicați-i încă o dată modul în care mama și tata sau frații mai mari folosesc toaleta în acest fel, că și el are propriul său scaun și că într-o zi își va face nevoile la fel ca ei.

Vorbind clar cu odorașul dumneavoastră îi dați de înțeles că mersul la toaletă este un lucru simplu și nu ceva secret, de care să-i fie rușine. Nu încercați să-l faceți să stea mai mult timp pe oliță decât dorește, în caz contrar va considera olița drept o pedeapsă.

Dacă vă întrebați ce e mai bine de folosit, toaleta adulților sau olița, puteți cumpăra un capac de toaletă pentru copii, care se potrivește pentru capacul obișnuit. Dar acest lucru îl face pe copil să stea la înălțime destul de mare, o poziție neconfortabilă în care este dificil să se relaxeze și să facă ceva. Un scaun cu suport pentru picioare sau o altă modalitate pentru el să se urce singur pe vasul de toaletă, poate fi de ajutor. O soluție mai bună este să folosiți o oliță mică de plastic pentru copii. Picioarele lor stau pe podea, iar înălțimea nu-i va mai face să se simtă nesiguri.

Pregătirea pentru toaletă joacă un rol important în formarea caracterului unui copil. Dacă profitați de dorința naturală a micuțului dumneavoastră de a fi mai matur și independent, pregătirea pentru toaletă va fi mult mai ușoară pentru amândoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *