27 July 2024
mun. Chișinău

Ceaiuri din plante pentru o sănătate de fier

Aromate și pline de savoare, ceaiul te poate încălzi într-o zi posomorâtă, dar și te poate răcori pe timp de caniculă. Schimbările de vreme, stresul cumulat zi de zi și problemele psihice ne schimbă starea. Unii dintre cei mai buni întăritori pentru organism sunt ceaiurile din plante. De secole, acestea sunt utilizate pentru proprietățile lor medicinale miraculoase. Pe lângă hidratarea pe care o oferă organismului, acestea sunt bogate în substanțe nutritive. Se prepară ușor, sunt la îndemâna oricui, sunt mult mai sănătoase și eficiente decât medicamentele. Tot ce ai nevoie sunt niște frunze, flori, rădăcini proaspete sau uscate pe care să le infuzezi în apă fierbinte.

Unul dintre cele mai sănătoase ceaiuri este cel verde. Această băutură este de mare ajutor oamenilor care vor să scape de kilogramele în plus, inclusiv celor care luptă cu obezitatea. Ceaiul verde este bogat în galat de epigalocatechina, un bioflavonoid, care accelerează metabolismul și îl face să ardă mai rapid caloriile și provoacă, astfel, pierderea în greutate. Acest efect a fost demonstrat și printr-o serie de studii științifice. O cercetare publicată în 2014, făcută de specialiști din cadrul Universității de Stat din Pennsylvania, a arătat că ceaiul verde scade absorbția grăsimilor și crește capacitatea organismului de a le arde. Pune una-două lingurițe de ceai verde într-o ceașcă și toarnă apă fierbinte, dar nu clocotită. Lasă-l să se infuzeze timp de maximum trei minute, după care îl poți savura. Bea maximum patru căni pe zi.

Ghimberul este un adevărat medicament în bucătărie. Ceaiul aromat din rădăcina acestei plante este un adevărat leac antiinflamator, mai ales în cazul celor care suferă de artrită. De asemenea, acesta calmează durerile pentru că îmbunătățește circulația sângelui. Potrivit unui studiu publicat în 2006 în revista științifică Medicinal Food,  ghimberul reduce procesele inflamatorii chiar la nivel celular. Pe lângă asta, are efect antioxidant, antiviral, antibiotic, anticancer, antihistaminic și antifungic. Pune o linguriță de ghimber într-o cană cu apă fierbinte și lasă-l pentru 20 de minute. Dacă gustul ți se pare prea intens, poți adăuga lămâie și miere.

Mușețelul este una dintre cele mai populare plante medicinale în țara noastră. Un ceai din flori de romaniță te va ajuta să dormi ca un bebeluș. Această băutură va alunga insomnia, pentru că mușețelul este un calmant natural foarte eficient, datorită conținutului de apigenină, un flavonoid care are efecte sedative. Consumul regulat de ceai de mușețel reduce durerile de cap și cele musculare, ameliorează crampele menstruale și ține stresul sub control. Este bun și pentru imunitate. Poți folosi o linguriță de flori de romaniță pe care să le pui într-o cană cu apă fierbinte. Trebuie să se infuzeze cinci minute, după care ceaiul poate fi consumat. Totuși, mușețelul este contraindicat femeilor însărcinate și celor care planifică să conceapă un copil.

Aroma proaspătă și răcoritoare a mentei este foarte bună după o masă copioasă. Ceaiul din frunzele acestei plante tratează indigestia și ajută la diverse probleme gastrointestinale. Substanțele conținute în mentă ușurează munca stomacului și ameliorează simptomele colonului iritabil, precum balonarea și crampele. De asemenea, calmează senzația de greață. Pune o linguriță de mentă într-o cană cu apă fierbinte și lasă la infuzat pentru 10 minute. Reține, însă, că acest ceai nu este recomandat celor care suferă de reflux gastroesofagian.

Un ceai cald este ca un balsam pentru durerea în gât. Optează pentru cel de salvie pentru a te trata mai repede și a scăpa de tuse. Această plantă calmează iritația și inflamația, dar are și efect antibacterian și antiviral. Un studiu din anul 2009, publicat în revista europeană Medical Research, a demonstrat că salvia este la fel de eficientă în tratarea durerilor în gât ca spray-urile care conțin un antiseptic numit chlorhixidina. Ai nevoi de o lingură de frunze proaspete de salvie (sau o linguriță de frunze uscate) pe care trebuie să le infuzezi timp de cinci minute într-o cană cu apă fierbinte. Poți adăuga miere și lămâie, pentru un tratament mai eficient.

Păpădia conține substanțe nutritive importante pentru regenerarea și curățarea ficatului. Este o plantă care acționează ca un tonic hepatic puternic, ce ajută la arderea grăsimilor acumulate în ficat. Datorită acestei proprietăți, ceaiul de păpădie ajută la detoxificarea ficatului și asigură o bună funcționare a acestui organ. Într-o cercetare publicată în 2012 în revista Medicinal Food este menționat că păpădia are acțiune hepatoprotectoare. Pentru un ceai aromat ai nevoie de două lingurițe de păpădie uscată și o cană cu apă fierbinte. Amestecul trebuie să stea 10 minute, după care poate fi consumat.

Pentru cei care vor să-și țină tensiunea arterială sub control, ceaiul de hibiscus este cea mai bună opțiune. Are compuși antioxidanți care contribuie la reducerea nivelului colesterolului rău în sânge, ceea ce previne apariția unor afecțiuni grave ale sistemului circulator și inimii, precum ateroscleroza şi accidentele vasculare cerebrale. Un studiu din 2010 a demonstrat că adulții hipertensivi care consumă zilnic ceai de hibiscus au tensiunea arterială mai redusă. Pune o lingură de petale uscate de hibiscus într-o cană cu apă fierbinte și după 10 minute poți savura un ceai aromat și gustos. Bea două-trei cești zilnic pentru a simți efectul. Totuși, băutura este contraindicată în sarcină și alăptare.

Fructele de măceș sunt o sursă importantă de vitamina C, un compus organic esențial pentru o sănătate de fier. De fapt, măceșul conține de 20 de ori mai multă vitamina C decât portocalele. Acest antioxidant puternic ajută la întărirea imunității și ține infecțiile virale și bacteriene departe. Pune patru linguri de măceș într-o cratiță, adaugă patru căni cu apă și pune capacul. Așteaptă până apa fierbe și las-o pe foc alte cinci minute. Poate fi consumat atât fierbinte, cât și rece.

Aroma de lămâie are un efect calmant și ajută la reducerea insomniei și anxietății. Este recomandat să-l bei în sarcină și indicat copiilor. Este un ceai bogat în vitamina C, plin de antioxidanți, care au rolul de a întări sistemul imunitar. În plus, lămâia poate servi drept un veritabil energizant în momentele de oboseală. Acest fruct are proprietăți benefice organismului, care stimulează activitatea creierului și sporește capacitatea de concentrare.

Busuiocul te ajută să scapi rapid de respirația urât mirositoare, fie de dimineață, fie din cauza problemelor gastrointestinale sau a altor bacterii. Această plantă este un leac al naturii, care maschează temporar mirosul neplăcut al gurii. Cauza halenei sau halitozei poate fi soluționată însă cerând ajutorul medicilor. De asemenea, busuiocul conține vitaminele A, K, este o bună sursă de vitamina C și magneziu. Ceaiul de busuioc este și un remediu împotriva stresului, îți ridica buna dispoziție, îți calmează durerea de cap, reduce flatulența, îți trezește pofta de mâncare și îți întărește imunitatea.

Sursa: top10homeremedies.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *