27 July 2024
mun. Chișinău

Fiecare a treia persoană din Moldova practică automedicația

Anul trecut, fiecare a treia persoană s-a tratat singură cu medicamente fără prescripție medicală. Obiceiul este mai frecvent întâlnit printre bolnavii care nu dețin poliță. Cel mai frecvent, din propria inițiativă, sunt cumpărate medicamente pentru tratamentul infecțiilor respiratorii. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Biroul Național de Statistică.

Jumătate dintre persoanele neasigurate medical practică automedicația. Printre deținătorii de poliță medicală această rată este de 30 la sută. Tendința este mai frecvent întâlnită printre locuitorii orașelor. Aproape 40 la sută dintre ei administrează medicamente fără prescripție medicală. La sate, în schimb, doar 26,5 la sută utilizează medicamente din propria inițiativă.

Automedicația este practicată, în 27,5 la sută dintre cazuri, pentru combaterea răcelii și tusei. Totodată, obiceiul este practicat în proporție de 27,2 la sută de către persoanele care fac tratamente generale.

Cel mai des, tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani sunt cei care iau medicamente, fără să ceară ajutorul medicului înainte de administrarea acestora. Studiul arată că 53,2 la sută au avut acest obicei în 2016. În același mod au fost tratați și 41,4 la sută dintre copii.

Bărbații sunt cei care recurg mai des la automedicație. Anul trecut, 36,7 la sută dintre ei au făcut tratamente din proprie inițiativă. În raport cu anul 2012, tendința a înregistrat o creștere cu aproape șapte la sută. Printre femei însă acest indicator a fost de peste 29 de procente sau cu peste trei la sută mai mic față de acum cinci ani.

În schimb, automedicația este mai puțin întâlnită printre bătrâni.  Potrivit studiului, doar 13,4 la sută dintre persoanele cu vârsta de 75 de ani au luat medicamente fără rețetă.

Automedicația prezintă riscuri mari de îmbolnăvire. Orice medicament natural sau cele realizate pe cale industrială poate produce și reacții secundare adverse. Administrarea medicamentelor „după ureche” poate duce la apariția unor complicații greu de controlat. Toți bolnavii trebuie să ceară ajutorul medicului, care stabilește diagnosticul, chiar și atunci când administrează preparate așa-zis banale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *