27 July 2024
mun. Chișinău

Cum luptăm cu alergia la polen? (P)

a500df1984ed83e97d21c38a0fd6cd54Strănuturi, nas înfundat, mâncărimi, ochi care „curg”… sună cunoscut? Nu vorbim despre răceală, ci despre o afecțiune, la fel de supărătoare, dar ceva mai greu de depistat şi tratat: alergia la polen. Până la 30% dintre adulți și 10-15% dintre adolescenți pot fi afectați în fiecare an de aceste simptome.

Cum se manifestă alergia la polen?

allerg.2
Particulele de polen sub lentila puternică a unui microscop
Alergia la polenul de graminee este cea mai cunoscută polinoză din Europa şi din țara noastră. Gramineele reprezintă o mare familie de plante (aproape 12.000 de specii diferite), care sunt polenizate cu ajutorul vântului, reprezentând alergenii principali în declanșarea rinitei alergice sau alergiei la polen. În calitate de alergeni mai pot fi: praful (acarienii existenți în acesta), mucegaiul, puful, penele, părul, scuamele etc. 

Grăuncioarele de polen sunt purtate de curenții de aer și, atunci când o cantitate mică vine în contact cu ochii, nasul sau pielea persoanelor sensibile poate produce reacții precum: strănutul, mâncărimea nasului, secreții nazale apoase, nas înfundat, lăcrimare, mâncărimea ochilor și înroșirea lor, umflarea pleoapelor, mâncărimi în cerul gurii, tuse și senzație de sufocare cu respirație șuierătoare.

Reacțiile alergice se repetă an de an, în același sezon, odată cu majorarea concentrației de polen în atmosferă. Sezonul polenului de graminee sălbatice (timoftica, firuţa, păiușul roșu, iarba câmpului, iarba de gazon) şi al gramineelor de cultură (orz, ovăz, secară, grâu, porumb) se întinde din luna martie până în septembrie, dar are un vârf polinic în lunile mai, iunie şi iulie. Nivelul polenului din atmosferă scade doar în zilele ploioase sau răcoroase şi crește în zilele calde şi însorite.

Cum putem riposta?

573dc189f41e3_lordestin_500Din fericire, medicina a venit cu noi soluții la această problemă, care sunt din ce în ce mai moderne şi mai ușor de implementat. Și, din acest punct de vedere, desloratadina, substanța activă a preparatului Lordestin de la Gedeon Richter este cea mai indicată pacienților ce suferă de rinită alergică sau alergia la polen. De facto, această substanță activă este recomandată și în alte tipuri de alergii.

Desloratadina este un metabolit activ al loratadinei, metabolit de ultimă generație, bine cunoscută medicilor şi în baza căreia diferiți producători au creat zeci de preparate antialergice.

Acțiunea farmaceutică a desloratadinei o depășește pe cea a predecesoarei sale de circa  4 ori. Acest lucru a făcut posibilă micșorarea dozei terapeutice a noului preparat de 2 ori (până la 5 mg).

În practică, aceasta înseamnă că preparatul Lordestin poate fi administrat în doze mai mici decât alte preparate antihistaminice şi doar o dată pe zi, întrucât acțiunea acestuia durează până la 27 de ore.

Lordestin poate fi administrat indiferent de orarul meselor. În același timp, preparatul nu se cumulează în organism şi are efecte adverse similare preparatelor antialergice vechi, care sedează și au o multitudine de efecte adverse.

Lordestin nu cauzează somnolență şi nu restricționează conducerea automobilului sau lucrul cu dispozitivele mobile.

Avantajele net superioare ale preparatului Lordestin față de alte antialergice sunt:

  • lipsa efectului sedativ;
  • nu provoacă somnolență și nu restricționează conducerea automobilului;
  • comod în administrare: doar o dată pe zi, indiferent de orarul meselor;
  • acțiune rapidă: în primele 30 de minute după administrarea comprimatului;
  • nu creează dependență, ceea ce este important în cazul rinitei alergice deoarece medicamentul urmează a fi administrat o perioadă lungă , uneori până la câteva luni.

LORDESTIN! Alergie, nu mi-e frică de tine!

„Acesta este un medicament. Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresați-vă medicului sau farmacistului.” Certificat N. 17656 din 27.04.2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *