13 October 2024
mun. Chișinău

Cum să creștem șansele de vindecare în cazul unei intoxicații grave

Abuzul de mâncare și alcool în perioada sărbătorilor este, pentru mulți dintre noi, aproape inevitabil. Bucatele tradiționale românești sunt multe și toate gustoase, iar tentația de a gusta din toate câte puțin e greu de stăpânit. Nutriționiștii și preoții ne amintesc în fiecare an că după post trebuie să fim precauți și să nu suprasolicităm corpul nostru și așa slăbit după o perioadă atât de mare de abstinență gastronomică.

Semnele de bază ale unei intoxicații – diareea și voma

Principalele simptome ale toxiinfecțiilor alimentare sunt durerile abdominale, greața și voma. De asemenea, în unele cazuri poate apărea și diareea. Alte semne ale intoxicației sunt febra, frisoanele, iar, în cele mai grave cazuri, pierderea cunoștinței.

Principalele cauze ale intoxicațiilor sunt alimentele alterate și păstrate necorespunzător înainte și după gătirea lor. De asemenea, boala poate fi provocată de fructele sau legumele nespălate sau de mâinile murdare.

Iar cum înainte de sărbători facem multe cumpărături, există șanse mari să cumpărăm alimente cu termenul de valabilitate expirat. De aceea, trebuie să fim foarte atenți atunci când luăm produsele de pe rafturile magazinelor.

Dacă intoxicațiile nu sunt grave, ele pot fi tratate și acasă. În funcție de simptomele pe care le avem trebuie să luăm medicamentele corespunzătoare. Așadar, pentru vomă sunt recomandate preparatele antiemetice, pentru febră cele antitermice, iar pentru dureri abdominale sunt indicate antispasticele. Totuși, dacă starea de sănătate se înrăutățește, trebuie să chemăm neapărat ambulanța. În orice caz însă pacientul trebuie să bea multă apă, deoarece majoritatea toxinelor din organism care au provocat intoxicația pot fi diluați în acest fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *