25 April 2024
mun. Chișinău

Cum să ne alimentăm corect de Paște

Au mai rămas ore numărate până când familiile se vor reîntregi la mesele pline cu bucate întinse cu ocazia sărbătorilor pascale. Nu este ușor să te abții să guști din friptura de miel, sarmalele proaspăt scoase din cuptor, ouăle, pasca, cozonacii și alte bunătăți. Totuși, trebuie să depunem eforturi, deoarece diversele alimente consumate concomitent, mai ales de către cei care au postit, ne pot afecta grav sănătatea sau și mai rău, putem ajunge la spital chiar de sărbători. Savurosul meniu de Paște face an de an victime în țara noastră și nu numai.

Potrivit specialiștilor Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, consumul exagerat de alimente cu un conținut bogat în grăsimi și alcool poate provoca afecțiuni precum indigestia, pancreatitele, gastroenteritele, hipertensiunea etc. Și asta din cauza că organismul este brusc suprasolicitat de toxine și de aportul mare de grăsimi și proteine.

Pentru a nu ne îmbolnăvi, medicii ne recomandă:

  • Să înlocuim produsele de origine animală, precum carnea de porc, miel, prăjelile și maioneza cu produse preparate la grătar cum ar fi peștele, carnea de pui, lactatele, ouăle fierte, garniturile cu sosuri vegetale ș.a.;
  • Să reducem efectul grăsimilor prin consumul de legume, la orice masă. Așadar, ridichea, castraveții, roșiile, ceapa și salata verde nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare;
  • Să mâncăm plăcinte și cozonaci cu moderație;
  • Să evităm excesul de bucate, să respectăm regimul de alimentație cu intervalul între mese de cel puțin trei ore;
  • Pentru o alimentație echilibrată, se recomandă varierea meselor cu produse bogate în grăsimi și greu de digerat, cu alimente ușoare, cum sunt cerealele, fructele, legumele și produsele lactate;
  • Un remediu simplu pentru a evita indigestia în urma consumului de ouă este utilizarea ceaiului în care adaogi o lingură de oțet de mere și miere de salcâm, inclusiv a ceaiurilor din plante;
  • Să luăm medicamente imediat după consumul alimentelor, dacă apare senzația de balonare;
  • Pentru o digerare mai ușoară, este indicat să facem plimbări în aer liber;
  • În cazul apariției indigestiei cu simptome de greață, dureri în abdomen, diaree sau constipații, se recomandă consumul de lichide, cum ar fi supele de legume și ceaiurile din plante, precum și infuzia preparată din semințe de in.

După mesele copioase este indicat să consumăm ananas crud, care ajută sistemul digestiv să digere și să prelucreze ușor cantitățile de alimente.

Totodată, specialiștii în alimentație ne sfătuiesc să nu luăm fermenți digestivi, în speranța că totul va fi bine. Aceștia conțin tot o proteină animală. Prin urmare, intrăm într-un cerc vicios.

De asemenea, bucatele de pe masa de sărbătoare trebuie mestecate lent și îndelung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *