13 November 2024
mun. Chișinău

Cum să ne ferim de boala ochilor roșii

conjunctivitaVara ne aflăm, de regulă, mai mult timp în aer liber, călătorim mai des și nu rezistăm tentației de a merge la piscină. Toate acestea ne pot provoca însă și unele neplăceri. De exemplu, în această perioadă, ne putem îmbolnăvi ușor de conjunctivită, denumită în popor și boala ochilor roșii. Afecțiunea apare cel mai des la sfârșitul primăverii și vara. Conjunctivita poate fi alergică, virală și bacteriană, dar mai poate apărea și în urma contactului cu substanțe chimice iritante. Boala reprezintă o inflamație a mucoasei pleoapelor și a unei părți a globului ocular și nu prezintă, în general, un pericol pentru vedere. Potrivit datelor specialiștilor, în sezonul cald, aproape fiecare a doua adresare la medicul oftalmolog din ambulatoriu are drept cauză conjunctivita.

Cauzele apariției conjunctivitei

Angela-Corduneanu
Foto: Angela Corduneanu

Conjunctivita alergică afectează amândoi ochi și apare mai ales la persoanele care au diverse alergii. Potrivit oftalmologului din cadrul Spitalului Clinic Republican, Angela Corduneanu, cauzele pot fi multiple, începând de la polen, puf de animale și plante, dar și până la expunerea îndelungată la soare.

Cel mai des, conjunctivita se întâlnește la băieți. Boala este ușor de recunoscut. Simptomele conjunctivitei sunt înroșirea ochilor, lăcrimare, mâncărime, sensibilitate la lumină, adică fotofobie. Inflamația produce un oarecare disconfort, dar se tratează destul de ușor și prea puțin afectează vederea. Boala poate apărea și de la o simplă lipsă a igienei, inclusiv din cauza mâinilor murdare.”

3_3 conjunctivita OftalensMaladia este și o consecință a agenților patogeni și gazelor nocive. Deseori, ne putem îmbolnăvi și de la clorul folosit în tratarea apei, în special la piscină. Printre simptome se mai numără secrețiile în colțul ochilor, în special în timpul nopții, și vedere încețoșată.

Conjunctivitele virale și bacteriene se pot transmite de la o persoană la alta, însă nu determină complicații serioase, dacă este diagnosticată și tratată precoce. Perioada de incubație, în cazul conjunctivitelor virale și bacteriene, poate ajunge la o săptămână, iar inflamările specifice pot dura chiar și peste două săptămâni.

Autotratamentul este contraindicat

Autotratamentul este interzis și poate duce la complicații. De aceea, consultația la oftalmolog, chiar de la primele simptome, este absolut necesară. Specialistul va realiza o examinare minuțioasă a ochilor, va stabili diagnosticul și va indica tratamentul necesar“, ne mai recomandă oftalmologul Angela Corduneanu.

13380Utilizarea picăturilor oculare (colir) este tratamentul cel mai frecvent folosit în eradicarea conjunctivitelor. De aceea, este foarte important ca aplicarea acestora să se facă în mod corect. Trebuie evitată atingerea directă a pleoapelor cu picurătorul recipientului, pentru a evita contaminarea ochilor cu alte bacterii sau virusuri. Recipientul cu soluția oftalmică este folosit de o singură persoană și nu trebuie utilizat în comun.

Rețineți!

Pe parcursul tratamentului, trebuie respectate câteva reguli de igienă personală, în caz contrar tratamentul este sortit eșecului. Este recomandată evitarea frecatului la ochi, spălarea cât mai frecventă a mâinilor cu săpun, igiena corespunzătoare a lucrurilor personale, precum lenjeria de pat și prosoapele, care, în niciun caz, nu trebuie folosite în comun. Este interzisă și evitarea folosirii colective a produselor de machiaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *