27 July 2024
mun. Chișinău

Consultațiile prin telefon continuă să bage zâzanie între medici

watermarked-sirbuphoto.com-02009-1O nouă situație naște dispute aprinse între unii medici. După ce acum câteva săptămâni, pediatrul Mihai Stratulat a fost acuzat, pe nedrept, că pune diagnostice greșite, în urma consultațiilor prin telefon, a apărut un nou caz de învinuire asupra sa. Și asta fără a exista probe concrete în acest sens. Săptămâna trecută, o mamă și copilul ei de patru luni ar fi ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic Municipal nr.1 din Capitală, iar doctorii de acolo au spus, pentru presă, că micuțul s-a pomenit în această situație, după ce părinții au fost consultați de către pediatru prin telefon. Acest lucru este contrazis de mamă, care, solicitată de presă, a refuzat să ofere detalii, precizând doar că nu are ce să-i reproșeze lui Stratulat. De partea pediatrului nu sunt doar părinții, ci și specialiști din străinătate consultați de acesta pentru a-și demonstra nevinovăția.

Așadar, potrivit pediatrului Mihai Stratulat, copilul de patru luni a fost examinat acum două săptămâni, fiind diagnosticat cu erupție dentară și viroză cu bronșită, pentru care i-a indicat tratament și i-a cerut mamei să țină legătura cu el prin telefon. Peste câteva zile, a fost sunat de mamă, care l-a anunțat că micuțul a făcut febră mare, iar medicul a adăugat la tratament un antibiotic pe care l-a urmat timp de șapte zile. Copilul s-a simțit mai bine, chiar din a doua zi, după administrarea preparatului. Micuțul nu a mai avut febră, iar la scurt timp a fost botezat. Întrucât avea imunitatea slabă, la doar câteva zile, bebelușul a răcit din nou, fapt ce se întâmplă des, și a ajuns la Secția de reanimare și terapie intensivă a Spitalului Clinic Municipal nr.1. În consecință, Mihai Stratulat a fost acuzat că se face vinovat de situația în care a ajuns copilul, deoarece i-a monitorizat starea de sănătate prin telefon.

pulmonarÎn schimb, doctorul respinge învinuirile care i se aduc și spune că nimeni nu se face vinovat de faptul că bebelușul a răcit pentru a doua oară. ”În prima zi de febră, copilul nu a putut face pneumonie. Acesta se poate îmbolnăvi fie de bronșită obstructivă, fie de bronșiolită.” Mai mult, pediatrul a făcut rost de rezultatele radiografiei efectuată, la decizia părinților, la o instituție medicală privată din Capitală.

Acestea arată că micuțul avea bronșiolită, o boală acută respiratorie de origine virală, și nu bronhopneumonie bilaterală așa cum au stabilit medicii de la Spitalul Clinic Municipal nr.1, cei care au invocat că Stratulat ar fi omis-o.

ghanaPentru a demonstra, în plus, că a avut dreptate a apelat și la experți din străinătate. Așadar, profesorul Dan Stewart, șeful Spitalului Pediatric din Louisville, Kentucky, membru al Academiei Americane de Pediatrie, a confirmat că micuțul suferea de bronșiolită și nu de pneumonie. Sunt în totalitate de acord cu interpretarea dumneavoastră a radiografiei pulmonare a pruncului de patru luni. Nu se atestă pneumonie, colaps, efuziuni, sau atelectazii. Există o îngroșare peribronhială, care este compatibilă cu o boală virală”, a precizat specialistul american în răspunsul său.

O dovadă a celor spuse de pediatru este și refuzul mamei de a vorbi public despre acest caz, care a spus, prin intermediul medicilor, că nu are nimic ce să-i reproșeze lui Mihai Stratulat.

În consecință, medicul intenționează să îi atace în instanța de judecată pe jurnaliști, dar și administrația Spitalului Clinic Municipal nr. 1 pentru defăimare și răspândirea informațiilor nedocumentate până la capăt.

Reprezentanții emedicina.md au încercat să ia legătura cu reanimatorul Spitalului Clinic Municipal nr.1, Anastasia Cucoară, care le-a oferit jurnaliștilor informația despre mama și copilul implicați, fără acordul lor, într-un subiect de denigrare a pediatrului. Doctorul a refuzat să ne ofere detalii, menționând că nu are acordul directorului instituției medicale să facă acest lucru. În același timp, Anastasia Cucoară a recunoscut că a vorbit anterior cu jurnaliștii și le-a povestit în detalii despre cum a ajuns mama și copilul său la spital, la indicația șefului Ștefan Calancea.

Pe de altă parte, directorul Spitalului Clinic Municipal nr.1, Ștefan Calancea, a specificat că nu are nicio implicare în acest caz. Totodată, el s-a contrazis spunând că nu este pentru prima oară când la instituția medicală pe care o conduce au ajuns copii în stare gravă, după ce părinții sunt consultați la telefon de către medici.

De asemenea, Calancea a menționat că nu este de acord cu astfel de practici. Întrebat de emedicina.md dacă aceasta înseamnă o răzbunare pe doctorii care obișnuiesc să le dea sfaturi medicale pacienților la telefon, șeful spitalului s-a arătat deranjat de întrebare și a refuzat să dea un răspuns clar.

În multe țări, medicii, inclusiv pediatrii, obișnuiesc să consulte pacienții prin telefon. Și asta pentru că aceștia intervin prompt într-o situație critică și nu sunt nevoiți să aștepte ziua și ora potrivită pentru programare la spital, în condițiile în care, în caz de urgență, timpul este foarte prețios.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *