29 September 2023
mun. Chișinău

Consultațiile prin telefon continuă să bage zâzanie între medici

watermarked-sirbuphoto.com-02009-1O nouă situație naște dispute aprinse între unii medici. După ce acum câteva săptămâni, pediatrul Mihai Stratulat a fost acuzat, pe nedrept, că pune diagnostice greșite, în urma consultațiilor prin telefon, a apărut un nou caz de învinuire asupra sa. Și asta fără a exista probe concrete în acest sens. Săptămâna trecută, o mamă și copilul ei de patru luni ar fi ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic Municipal nr.1 din Capitală, iar doctorii de acolo au spus, pentru presă, că micuțul s-a pomenit în această situație, după ce părinții au fost consultați de către pediatru prin telefon. Acest lucru este contrazis de mamă, care, solicitată de presă, a refuzat să ofere detalii, precizând doar că nu are ce să-i reproșeze lui Stratulat. De partea pediatrului nu sunt doar părinții, ci și specialiști din străinătate consultați de acesta pentru a-și demonstra nevinovăția.

Așadar, potrivit pediatrului Mihai Stratulat, copilul de patru luni a fost examinat acum două săptămâni, fiind diagnosticat cu erupție dentară și viroză cu bronșită, pentru care i-a indicat tratament și i-a cerut mamei să țină legătura cu el prin telefon. Peste câteva zile, a fost sunat de mamă, care l-a anunțat că micuțul a făcut febră mare, iar medicul a adăugat la tratament un antibiotic pe care l-a urmat timp de șapte zile. Copilul s-a simțit mai bine, chiar din a doua zi, după administrarea preparatului. Micuțul nu a mai avut febră, iar la scurt timp a fost botezat. Întrucât avea imunitatea slabă, la doar câteva zile, bebelușul a răcit din nou, fapt ce se întâmplă des, și a ajuns la Secția de reanimare și terapie intensivă a Spitalului Clinic Municipal nr.1. În consecință, Mihai Stratulat a fost acuzat că se face vinovat de situația în care a ajuns copilul, deoarece i-a monitorizat starea de sănătate prin telefon.

pulmonarÎn schimb, doctorul respinge învinuirile care i se aduc și spune că nimeni nu se face vinovat de faptul că bebelușul a răcit pentru a doua oară. ”În prima zi de febră, copilul nu a putut face pneumonie. Acesta se poate îmbolnăvi fie de bronșită obstructivă, fie de bronșiolită.” Mai mult, pediatrul a făcut rost de rezultatele radiografiei efectuată, la decizia părinților, la o instituție medicală privată din Capitală.

Acestea arată că micuțul avea bronșiolită, o boală acută respiratorie de origine virală, și nu bronhopneumonie bilaterală așa cum au stabilit medicii de la Spitalul Clinic Municipal nr.1, cei care au invocat că Stratulat ar fi omis-o.

ghanaPentru a demonstra, în plus, că a avut dreptate a apelat și la experți din străinătate. Așadar, profesorul Dan Stewart, șeful Spitalului Pediatric din Louisville, Kentucky, membru al Academiei Americane de Pediatrie, a confirmat că micuțul suferea de bronșiolită și nu de pneumonie. Sunt în totalitate de acord cu interpretarea dumneavoastră a radiografiei pulmonare a pruncului de patru luni. Nu se atestă pneumonie, colaps, efuziuni, sau atelectazii. Există o îngroșare peribronhială, care este compatibilă cu o boală virală”, a precizat specialistul american în răspunsul său.

O dovadă a celor spuse de pediatru este și refuzul mamei de a vorbi public despre acest caz, care a spus, prin intermediul medicilor, că nu are nimic ce să-i reproșeze lui Mihai Stratulat.

În consecință, medicul intenționează să îi atace în instanța de judecată pe jurnaliști, dar și administrația Spitalului Clinic Municipal nr. 1 pentru defăimare și răspândirea informațiilor nedocumentate până la capăt.

Reprezentanții emedicina.md au încercat să ia legătura cu reanimatorul Spitalului Clinic Municipal nr.1, Anastasia Cucoară, care le-a oferit jurnaliștilor informația despre mama și copilul implicați, fără acordul lor, într-un subiect de denigrare a pediatrului. Doctorul a refuzat să ne ofere detalii, menționând că nu are acordul directorului instituției medicale să facă acest lucru. În același timp, Anastasia Cucoară a recunoscut că a vorbit anterior cu jurnaliștii și le-a povestit în detalii despre cum a ajuns mama și copilul său la spital, la indicația șefului Ștefan Calancea.

Pe de altă parte, directorul Spitalului Clinic Municipal nr.1, Ștefan Calancea, a specificat că nu are nicio implicare în acest caz. Totodată, el s-a contrazis spunând că nu este pentru prima oară când la instituția medicală pe care o conduce au ajuns copii în stare gravă, după ce părinții sunt consultați la telefon de către medici.

De asemenea, Calancea a menționat că nu este de acord cu astfel de practici. Întrebat de emedicina.md dacă aceasta înseamnă o răzbunare pe doctorii care obișnuiesc să le dea sfaturi medicale pacienților la telefon, șeful spitalului s-a arătat deranjat de întrebare și a refuzat să dea un răspuns clar.

În multe țări, medicii, inclusiv pediatrii, obișnuiesc să consulte pacienții prin telefon. Și asta pentru că aceștia intervin prompt într-o situație critică și nu sunt nevoiți să aștepte ziua și ora potrivită pentru programare la spital, în condițiile în care, în caz de urgență, timpul este foarte prețios.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video