17 June 2024
mun. Chișinău

Cuplurile infertile, care dețin poliță medicală, pot solicita o procedură de fertilizare in vitro gratuită

Veste bună pentru cuplurile infertile din țara noastră, care dețin poliță de asigurare medicală. Ministerul Sănătății a aprobat Regulamentul care le oferă posibilitatea familiilor care nu pot concepe copii, să beneficieze gratuit de o procedură de fertilizare in vitro. Cuplurile interesate sunt îndemnate să pregătească dosarele și să le depună la Comisia de evaluare.

Foto: Ruxanda Glavan

Vorbim, deci, de o șansă pe care statul vrea să o acorde acestor cupluri: de a avea copii și de a avea o familie împlinită. Sigur, în luarea acestei decizii am ținut cont și de problema demografică din țara noastră, care arată o scădere continuă a natalității”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Pentru început, ambii parteneri trebuie să se adreseze medicului de familie. Acesta va deschide un dosar și va elibera bilete de trimitere pentru efectuarea investigațiilor medicale, dar și pentru consultații la medicii urologi și ginecologi. Odată completat, medicul de familie va oferi dosarul familiei. La rândul său, aceasta va trebui să-l depună la Comisia de evaluare, care activează în incinta Centrului de sănătate a reproducerii și genetică medicală, situat pe strada Burebista 93 din Capitală.

Comisia va întocmi fișa de evaluare, în baza căreia va decide aprobarea gratuității. Ulterior, cuplurile eligibile, din punct de vedere medical, vor alege instituția medicală care va realiza gratuit o procedură de fertilizare in vitro, iar Compania Națională de Asigurări în Medicină va achita pentru o procedură 31729 de lei, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1020 cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare. Această sumă nu include însă și costurile pentru medicamentele administrate de beneficiari în condiții de ambulatoriu, care se ridică la 25 de mii de lei.

Mă bucur foarte mult că am putut să luăm această măsură, care vine în sprijinul mai multor familii din țara noastră. Foarte multe cupluri infertile din Moldova nu-și pot permite costurile unei proceduri in vitro, iar prin sprijinul pe care îl acordăm, aceste familii primesc o șansă de a avea copii. În calitate de părinte, în primul rând, și ca ministru, în plan secund, îmi dau seama cât  de important este acest lucru”, a adăugat ministrul Sănătății.

Conform statisticilor Centrului „Sănătatea Reproducerii și Genetică Medicală”, în prezent, aproximativ 140 de mii de cupluri de vârstă reproductivă sunt infertile, iar în 3000 de cazuri, problema poate fi soluționată doar prin fertilizarea in vitro. Între anii 2012-2014, în țara noastră au fost efectuate aproximativ 1500 de fertilizări in vitro. În această perioadă, aproape 300 de cupluri au efectuat procedura peste hotare. Totodată, în ultimii doi ani, au fost realizate aproximativ 1400 de proceduri în țară și 40 peste hotare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *