27 July 2024
mun. Chișinău

De ce are nevoie organismul în zilele de foc

Moldova arde de mai multe zile. Căldura ne pune la grea încercare, iar organismul luptă cutemperaturile înalte. În aceste condiții, trebuie să știm cum să facem față perioadei toride. Nu trebuie să neglijăm sfaturile specialiștilor, care ne îndeamnă săavem mare grijă când și cum ieșim din casă în zilele caniculare. Soarele este necruțător și ne-am putea pomeni cu un șoc termic sau o insolație în plină stradă, iar cu asta nu e de glumit.

Lili Calancea
Foto: Lili Calancea

Medicul de familie Lilia Calancea ne amintește de bolile pe care le putem lua pe timp de arșiță. “Când temperatura de afară este ridicată, se mărește și cea a corpului. Așa e mecanismul nostru natural de autoapărare. Din această cauză, putem leșina, ne putem pomeni cu picioarele umflate și cu dureri de cap, putem avea crampe musculare și iritații pe piele, iar organismul se poate epuiza fizic și pshic”, a declarat Lili Calancea pentru e-medicina.

Unul dintre cele mai grave pericole este deshidratarea. Pentru că este foarte cald, transpirația devine abundentă, img_cuales_son_los_sintomas_de_la_deshidratacio1_34617_origiar din această cauză pierdem foarte multă apă, iar împreună cu ea și o mulțime de minerale, ca potasiu și magneziu. Astfel, în aceste zile toride doi litri de apă pe zi sunt insuficienți, iar cantitatea trebuie mărită până la doi litri și jumătate sau chiar trei litri. Cea mai bună variantă pentru hidratare rămâne apa plată,

stop-drinking-alcohol

dar sunt recomandate și ceaiurile și sucurile naturale neîndulcite. De asemenea, în zilele de foc sunt recomandate legumele și fructele proaspete. Categoric este interzis alcoolul, chiar și berea. Mulți dintre moldoveni s-au obișnuit să se răcorească cu un pahar cu vin rece sau cu o halbă de bere. Medicii spun că această practică pe căldură nu face decât să dăuneze și mai mult organismului, pentru că senzația de răcoare este doar pe moment.

De asemenea, pe caniculă trebuie să evităm la maximum și plimbările în aer liber. ”Nu ieșim din casă după ora 11 și până la 17. Dacă totuși avem nevoie neapărat să mergem undeva în acest interval, o facem cât mai repede posibil, nu mergem prin soare, ci cât mai mult prin umbră. Avem grijă să purtăm haine lejere, din bumbac și în nuanțe deschise. Purtăm neapărat șapcă sau umbrelă”, ne atenționează medicul Lilia Calancea. Doctorul ne sfătuiește și cum trebuie să acționăm dacă ni se face rău în stradă. ”Dacă simțim că amețim și ne simțim fără puteri, găsim un loc la umbră, ne așezăm și bem apă. Este esențial să ne rehidratăm, de aceea trebuie să avem apă la noi întotdeauna. Dacă avem posibilitatea, punem o compresă rece pe cap, iar dacă situația nu se ameliorează, sunăm la urgență”, a declarat medicul.

În afară de apă, purtați cu voi în geantă niște pastile de paracetamol sau aspirină, care să ajute la reglarea temperaturii corpului.

Printre cei care sunt cei mai afectați de arșiță sunt copiii, în special bebelușii. Nu trebuie scoși afară 29044decât dimineață sau seara, trebuie îmbrăcați corespunzător, în haine subțiri și din materiale naturale. Optați pentru un body cu mânecă scurtă, fără pantaloni. Nu trebuie să poarte neapărat șosete și căciuliță, decât dacă afară este vânt. Capul trebuie acoperit cu ceva foarte ușor, ca să fie protejat de soare, fără să îl supraîncălzească. Mare atenție și la pielea copiilor, care este foarte sensibilă. Acoperiți căruciorul în așa fel încât razele ultraviolete să nu ardă micuțul. Puteți să aplicați creme cu factor de protecție.

Supuși riscurilor sunt și vârstnicii și persoanele care suferă de boli de inimă. Pacienții cardiaci se pot pomeni cu salturi de tensiune în această perioadă, de aceea trebuie să aibă grijă să o măsoare cât mai des și să o păstreze în limitele normelor. Oamenii care au tensiunea arterială mărită trebuie să aibă grijă cu medicația în zilele toride, pentru că din cauza vremii călduroase tensiunea ar putea scădea prea mult. Astfel, hipertensivilor le este recomandat să fie atenți, iar împreună cu medicii lor să-și ajusteze dozele de medicamente în sezonul cald. Acest lucru poate fi făcut doar după consultația doctorului.gty_elderly_old_man_walking_sk_140127_16x9_608 Mare atenție și la efortul fizic în această perioadă. Medicii recomandă renunțarea temporară la practicarea sportului, pentru că trebuie să evităm extenuarea organismului. Astfel, cât afară soarele topește asfaltul, facem o pauză la sală și optăm pentru înotul într-o piscină interioară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *