22 June 2024
mun. Chișinău

O fetiţă de opt luni cu tumoare pe creier, salvată de medici moldoveni

O fetiţă de opt luni din raionul Cantemir a fost salvată de la moarte de o echipă de medici moldoveni, după ce a suferit o operaţie complicată, în urma căreia i-a fost extirpată o tumoare de pe creier. Intervenţia chirurgicală a fost efectuată la începutul acestei săptămâni de o echipă de şase medici, condusă de doctorul habilitat Grigore Zapuhlîh, şi a durat mai bine de patru ore. Operaţia a avut loc la Spitalul pentru Copii din Capitală „Valentin Ignatenco”.

Zapuhlih-Grigore
Foto: Grigore Zapuhlih

„Intervenţia chirurgicală a fost efectuată cu ajutorul unui microscop performant, care a uşurat foarte mult munca medicilor. Tumorea intracerebrală a fost înlăturată în proporţie de 95 la sută. Copilul şi-a revenit la scurt timp după intervenţie, este conştient şi a fost vizitat deja de părinţi”, a declarat doctorul habilitat, profesorul universitar, Grigore Zapuhlîh. Potrivit medicilor, după operaţie, va urma o perioadă de recupereare, care ar putea dura câteva luni, timp în care fetiţa va trebui să facă mai multe sesiuni de masaj şi exerciţii.

“Sunetm foarte mulţumiţi de munca medicilor moldoveni”

Cazul fetiţei de operate la spitalul Ignatenco a adus în prim plan o problemă pe care, în general, mulţi o ignoră. Şi anume, frica de a lăsa pacienţii cu probleme grave de sănătate pe mâna medicilor moldoveni. În ultima perioadă, în societatea moldovenească s-a creat tendinţa de a evita spitalele autohtone, mulţi preferând instituţiile medicale din afara ţării, în condiţiile în care mulţi doctori de-ai noştri nu cedează în profesionalism medicilor străni. A fost şi cazul micuţei de opt luni operate recent. Mama copilei, Svetlana Manalachi, susţine că şi ea a decis să plece în străinătate când a aflat de problema de sănătate a fiicei sale. Doar că în urma sfaturilor unor prieteni a decis să se adreseze specialiştilor noştri, iar acum nu regretă pentru nici o clipă pasul pe care l-a făcut.

“Nu avea rost să mergem în altă ţară, unde avea să cheltuim în jur de 30-40 de mii de euro pentru operaţie, o sumă exorbitantă pentru familia noastră. Mai mult, multe spitale din afara ţării ne-au refuzat din cauza vârstei mici a copilului. Nu oricine s-ar fi apucat de această operaţie. De aceea suntem foarte mulţumiţi de munca medicilor noştri”, a declarat pentru emedicina.md Svetlana Manalachi.

„Niciun copil nu trebuie să plece la operaţii complicate în afara ţării fără să fie examinat de o comisie specială a Ministerului Sănătăţii

Grigore Zapuhlîh susţine că, de multe ori, această tendinţă de a merge necondiţionat la tratament în afara ţării este cauzată de lipsa de încredere faţă de medicii moldoveni. Totuşi, profesorul universitar crede că fiecare caz trebuie abordat separat, iar părinţii sau rudele pacienţilor trebuie să apeleze în primul rând la specialiştii noştri. Mai ales că multe dintre instituţiile noastre medicale sunt dotate cu utilaje medicale performante. “Niciun copil nu trebuie să plece la operaţii complicate în afara ţării fără să fie examinat de o comisie specială a Ministerului Sănătăţii. Respectiv, această comisie trebuie să decidă dacă sunt şanse ca pacientul să fie salvat aici, acasă, ori să fie transferat pentru intervenţia chirurgicală sau tratament în afara graniţelor”, a declarat Grigore Zapuhlîh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *