21 May 2024
mun. Chișinău

După șase ani de chinuri, a primit din nou șansa unei vieți normale

Viața i-a dat o nouă șansă unui copil de 11 ani, care, acum cinci ani, în urma unui moment de neatenție, a băut o substanță chimică și s-a ales cu esofagul ars. După o lungă perioadă de chin, datorită oamenilor de bună credință și profesionalismului medicilor turci, poate să se bucure din nou de viață. 

O joacă de copil i-a furat cei mai frumoși ani ai copilăriei

Foto: Maxim Gavrilenco

Maxim avea doar șase ani, când, în joacă, a înghițit o substanță chimică, depozitată într-un garaj. Din acel moment, viața lui a luat o întorsătură groaznică. Lichidul toxic i-a deformat și ars esofagul, furându-i copilăria. Au urmat ani de chin, petrecându-și timpul mai mult prin spitale și săli de operație, decât pe terenul de joacă. Iar pentru că un necaz nu vine niciodată singur, din lipsă de bani, mama copilului nu a mai putut suporta cheltuielile pentru tratament. Unde mai pui că o operație i-a făcut și mai multe probleme. În urma procedurii nereușite, Maxim a ajuns să-i fie administrată hrana printr-un tub special, direct în stomac. La un moment dat, copilul cântărea doar 14 kilograme.

Oamenii de bună credință i-au oferit lui Maxim o nouă viață

După ce bătuse pe la zeci de uși în căutarea unui ajutor pentru copilul ei, Catălina Gavrilenco, mama lui Maxim, a dat de oamenii care aveau să-i schimbe viața pentru totdeauna. De data asta însă în bine. „Când aproape îmi pierdusem speranța, am ajuns să o cunosc pe Svetlana Sainsus, unul dintre fondatorii portalului caritate.md. Atunci au început să apară și veștile bune”, își amintește mama lui Maxim.

După ce cazul lui Maxim a fost preluat de mai multe fundații de caritate, a început colectarea banilor pentru tratarea copilului în străinătate. Era nevoie de 30 de mii de euro. „După ce am deschis un cont online, am adunat peste patru mii de euro. Însă, la un moment dat, am primit o veste bună – o companie din Portugalia a făcut o donație impunătoare. Era vorba de peste 20 de mii de euro. Pe această cale, vreau să le mulțumesc mult celor de la Asociația „Salvează o inimă”, care s-au implicat și au făcut ca povestea lui Maxim să aibă un final fericit”, a declarat co-fondatorul caritate.md, Svetlana Sainsus.

Șase ani de chin, 18 ore de operație și un esofag nou

Foto: Doina Sirikci

Odată ce banii au fost adunați, cei care se ocupau de cazul lui Maxim au luat legătura cu reprezentanții Medical Park Moldova, pentru a aranja efectuare intervenției chirurgicale în spitalul din Turcia. După ce a fost internat la Istanbul, i-au fost efectuate examenele medicale necesare și, deși inițial erau deciși să efectueze o operație de dilatare a esofagului, până la urmă, specialiștii turci au hotărât să efectueze o intervenție, care a presupunea reconstrucția esofagului. „Întreaga operație a durat 18 ore și a fost foarte complicată, care presupunea riscuri enorme. Intervenția a fost condusă de chirurgul pediatru, profesorul Pelin Oguzkurt”, a povestit pentru e-medicina Doina Sirikci, directorul Medical Park Moldova.

Operația a fost efectuată cu succes, iar Maxim s-a ales cu un esofag nou. După cinci ani de chinuri, timp în care uitase practic gustul mâncării, copilul a revenit la viața de odinioară. „Viața noastră s-a schimbat complet. Chiar în această dimineață, toată familia, împreună cu Maxim, am băut ceai și am mâncat la micul dejun pâine cu salam și cașcaval. Maxim a fost foarte curajos, m-a ajutat mult, iar cu ajutorul lui Dumnezeu am scăpat de această mare problemă. Pe această cale vreau să le mulțumesc tuturor oamenilor de bună credință, care ne-au ajutat să ne bucurăm din nou de viață”, a declarat pentru e-medicina Cătălina Gavrilenco.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *