27 July 2024
mun. Chișinău

Flexitarianismul, trendul culinar al anului 2017

Noul an a venit cu tendințe și în materie culinară. Este vorba despre flexitarianism – o dietă modernă flexibilă, bazată în special pe fructe și legume crude, dar de la care te poți abate ocazional, cu măsură. Altfel spus, această dietă îți oferă opțiunea să fii vegetarian part-time, iar o dată pe săptămână să mănânci carne, ouă, brânzeturi sau prăjituri.

La baza dietei numite flexitarianism stau cerealele integrale, nucile, semințele, zarzavaturile, fructele și legumele crude. Respectarea acesteia este o metodă ideală de a scăpa din greutate. Astfel de dietă este considerată de specialiști sigură și eficientă, întrucât este perfect echilibrată. În plus, față de dietele obișnuite, acest regim nu îți impune nicio listă de alimente și nu trebuie să respecți nicio regulă strictă. Cheia flexitarianismului este moderația.

Chiar dacă noțiunea de flexitarianism este una nouă, mulți practică acest mod de viață, fără să-și dea seama. Bineînțeles, sunt și critici la adresa acestei diete. Unele voci spun că aceasta este „falsă dietă vegetariană”.

Potrivit Whole Foods, citat de The Independent, mișcarea este deja una populară și intens promovată de câțiva ani de către vedetele de la Hollywood sau chefi celebri precum Jamie Oliver, care militează pentru acțiuni ca Meat-Free Monday. Ceea ce înseamnă că poți consuma carne doar o dată pe săptămână, de exemplu, iar în rest adopți un regim lejer vegetarian.

Mai multe studii arată că reducerea consumului de carne are o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea riscului de diabet, cancer, boli de inimă, iar flexitarianismul oferă posibilitatea menținerii unei diete corecte.

Mai mult este vorba și despre mediul înconjurător. Unele organizații estimează ca sectorul zootehnic ar fi responsabil de producerea a 51% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial.

Flexitarianismul nu este singurul trend culinar al anului 2017. Experții estimează că va crește consumul de paste pe bază de quinoa, zahăr și făina de cocos, dar și alimentele violete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *