5 May 2024
mun. Chișinău

Ghid pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre părinţi şi educatori

Cum să alimentezi sănătos copilul şi să-l aperi de infecţii, care e procedura de sesizare a unei abateri înregistrată în grădiniţă şi cum să monitorizezi, în limitele legii, modul în care este hrănit copilul tău? Răspunsurile la toate aceste întrebări adulţii le pot găsi în Ghidul pentru părinţi, făcut public astăzi de Centrul de Sănătate Publică din Chişinău.

Documentul, elaborat împreună cu Asociaţia Părinţi Solidari, are drept scop informarea şi dezvoltarea relaţiilor dintre părinţi şi instituţiile preşcolare. Prin noul ghid, editat într-un număr de 100 de exemplare, părinţii pot obţine informaţiile necesare despre profilaxia toxinfecţiilor alimentare şi a pediculozei, cum să prevină traumatismele la copii, de ce trebuie vaccinat micuţul şi, de exemplu, despre importanţa introducerii mai multor bucate din peşte în meniul copiilor.

Mamelor şi taţilor li se explică şi cât de important este să ţii copilul acasă atunci când este bolnav, în special în cazul maladiilor infecţioase.

Foto: Luminiţa Suveică

Totodată, ghidul conţine şi instrucţiuni privind accesul în blocurile alimentare, care urmează să fie respectate de părinţii care vor să vadă cum sunt pregătite bucatele pentru odraslele lor. „În primul rând, părinţii trebuie să aibă acordul administraţiei grădiniţei pentru a ajunge în blocul alimentar, să prezinte certificatul privind efectuarea controlului medical, cel de instruire igienică şi să fie îmbrăcaţi corespunzător. Nu poate oricine să intre. Atunci când am elaborat ghidul am ţinut cont de părerile părinţilor. Mai întâi, aceste reguli vor fi însuşite de mamele şi taţii activi din cele cinci sectoare ale Capitalei, ca ulterior ei să le transmită şi celorlalţi părinţi informaţia”, a declarat şefa CSP Chişinău, Luminiţa Suveică.

Foto: Alexandru Fleaş

Şi responsabilii de la Primăriei susţin că acest ghid este important pentru a exclude toate informaţiile eronate şi prejudecăţile apărute în societate. „Din păcate, sunt instituţii care încă nu cunosc ce abordare să aibă cu părinţii. Pe de altă parte, încercăm să-i iniţiem pe părinţi, să fie cât mai aproape de problemele grădiniţelor. Poate vom face cursuri de instruire în grădiniţe şi cu educatori, ca ei, pe viitor, să poată informa corect părinţii”, a declarat şeful Direcţiei Educaţie a Primăriei Capitalei, Alexandru Fleaş.

Ghidul conţine şi mai multe reguli pentru igienizarea instituţiilor preşcolare. Aşadar, praful din grădiniţe va trebui curăţat zilnic, dezinfectarea terenurilor de joacă, aerisirea încăperilor. De asemenea, fiecare grupă trebuie să aibă jucării separate, iar lenjeria să fie confecţionată doar din materiale naturale.

Pentru fiecare ghid tipărit s-a cheltuit 30 de lei, bani oferiţi de un părinte care a decis să rămână în anonimat. Pe viitor, autorităţile intenţionează să editeze 10 mii astfel de broşuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *