23 July 2024
mun. Chișinău

Noi proceduri în cazul concedierilor colective

 

Statul va oferi mai multe garanții și drepturi angajaților supuși concedierilor colective. Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege care stabileşte mai multe obligaţii pentru patronii care intenţionează să facă remanieri în masă.

Aşadar, cu cel puţin 30 de zile înainte de declanşarea procedurilor de concediere, angajatorii vor trebui să iniţieze consultări cu reprezentanţii salariaţilor, adică sindicatele, sau direct cu angajaţii. De asemenea, patronii vor fi obligaţi să informeze în scris motivele concedierii, numărul persoanelor afectate şi criteriile de selectare a acestora, cât va dura tot procesul şi care va fi modul de calcul a indemnizaţiei pentru concediere.

În premieră, şefii instituţiilor vor trebui să expedieze Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă o notificare despre iniţierea procesului de remaniere. Tot pentru prima dată, în cazul în care la întreprindere nu există sindicate, salariaţii vor trebui să fie informaţi despre viitoarele concedieri printr-un anunţ public plasat pe un panou informativ, prin intermediul site-ului sau al mesajelor electronice.

În prezent, pe motiv că această normă lipseşte, mulţi angajaţi află pe ultima sută de metri sau sunt luaţi prin surprindere despre concedierile care au loc.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *