27 July 2024
mun. Chișinău

Grădinăritul te ajută să fii sănătos fizic și psihic, dar și să trăiești mai mult

Farmer planting young seedlings of lettuce salad in the vegetable garden

Plantarea și întreținerea legumelor, fructelor și florilor te ajută să îți hrănești sănătos familia și îți înfrumusețează curtea. Dar știai că această activitate de rutină îți poate prelungi viața? Implicând câteva exerciții fizice în aer liber, grădinăritul aduce o serie de beneficii pentru sănătatea ta fizică și psihică, ceea ce îți poate oferi niște ani în plus. Mai multe studii științifice au demonstrat deja efectele terapeutice ale acestei activități.

GardeningReduce stresul. Grădinăritul este una dintre cele mai eficiente activități pentru relaxare, care te ajută să scapi de stres în minute numărate. Priveliștea verde și mirosul plantelor îți aduce liniște și pace. Sunetul frunzelor și aerul curat îți eliberează mintea de toate grijile. Efectele terapeutice se fac simțite și datorită expunerii la lumina soarelui, datorită căruia crește secreția de serotonină – hormonul fericirii și melatonină – hormonul somnului. Un studiu efectuat de cercetătorii suedezi a demonstrat că oamenii care locuiesc la curte și au grijă de grădină sunt mult mai puțin stresați decât cei care stau la bloc. De asemenea, o cercetare din 2011, publicată în revista Health Psychology a arătat că grădinăritul reduce nivelul de cortizol, binecunoscutul hormon al stresului.

Luptă cu depresia. Grădinăritul ameliorează simptomele depresiei. Pe lângă efectele enumerate mai sus, un studiu publicat în revista Neuroscience a demonstrat că o anumită bacterie găsită în sol accelerează secreția de serotonină, iar în 2009 specialiștii au sugerat că horticultura terapeutică poate fi utilizată cu succes pentru tratarea depresiei. Cercetările au mai arătat că oamenii care grădinăresc sunt mai încrezători, mai pozitivi și mai optimiști.

Human hand carrying plug plant in hand

Îmbunătățește sănătatea mintală. Câteva studii recente au ajuns la concluzia că grădinăritul contribuie la reducerea riscului de apariție a demenței. Această activitate ajută la păstrarea lucidității și la dezvoltarea memoriei, pentru că fiecare plantă are anumite preferințe și trebuie îngrijită într-un anume fel, lucruri care trebuie obligatoriu ținute minte. O cercetare din 2016 a mai arătat că grădinăritul este bun și pentru prevenirea maladiei Alzheimer.

Te menține în formă. Grădinăritul este considerat la fel de bun ca și înotul sau joggingul. Crește circulația sângelui și te scoate din casă, unde prinzi niște raze de soare și aer curat. O mulțime de acțiuni pe care le faci în grădină, precum greblatul, prășitul, săpatul și plivitul implică destul de multă activitate fizică, unele chiar prea multă pentru anumite persoane. O oră de grădinărit înseamnă în medie 50 de așezări, ceea ce te ajută să scapi și de calorii. Așa că, dacă vrei să îți păstrezi silueta sau chiar să slăbești puțin, grădinărește câte 30-45 de minute de 3-5 ori pe săptămână.

Te asigură cu produse organice. Unul dintre cele mai importante beneficii atunci când ai grădină este că poți să te bucuri de fructe și legume de calitate, cultivate fără pesticide sau nitrați. Astfel, te alimentezi sănătos, mai ales că ai posibilitatea să culegi produsele atunci când acestea se coc bine, în timp ce cele pe care le găsești în piețe și magazine ar putea fi culese verzi, pentru a fi transportate în siguranță. Un studiu din 2011 a demonstrat că cei care cultivă fructe și legume acasă consumă de aproape două ori mai mult astfel de produse decât cei care le cumpără. Unde mai pui că cele din grădina ta sunt mai gustoase.

GardeningBun pentru sănătatea inimii. Munca în grădină este un exercițiu foarte bun pentru inimă. Lumina soarelui, care te asigură cu necesarul de vitamina D, combinată cu niște exerciții fizice moderate, contribuie la reducerea riscului apariției atacurilor de cord, accidentelor cerebrale și altor pericole pentru sănătate.

Te păzește de osteoporoză. Implică o serie de activități, care ajută la păstrarea sănătății oaselor. Săpatul, săditul plantelor și stropitul necesită forță și implică diferite grupuri de mușchi, iar exercițiile repetate de întindere și contracție ajută la întărirea lor și a oaselor. Osteoporoza apare în rândul vârstnicilor anume din cauza activității fizice insuficiente.

Imunitate mai puternică. Grădinăritul este bun și pentru sistemul imunitar. Soarele te ajută să lupți cu diferite boli, pentru că insuficiența de vitamina D poate fi foarte periculoasă. De asemenea, faptul că stai cu mâinile și picioarele prin noroi te expune la o serie de bacterii benefice, care sunt bune pentru ameliorarea astmului, psoriazisului și diferitor alergii.

Sursa: top10homeremedies.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *