22 June 2024
mun. Chișinău

Guvernul reduce birocrația în sistemul medical

Executivul reduce presiunea asupra instituțiilor de stat și private, care activează în domeniul sănătății. Controlul de stat în sistemul medical va fi efectuat de o singură autoritate – Agenția Națională pentru Sănătate Publică. O decizie în acest sens a fost luată astăzi la ședința Cabinetului de miniștri. 

Noua structură va prelua atribuțiile a cinci instituții. Este vorba despre Centrul Național de Sănătate Publică, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Agenția Transplantului, Agenția Medicamentului și Comitetul de Control asupra Drogurilor.

Foto: Pavel Filip

Potrivit premierului Pavel Filip, sistemul trebuie reformat pentru a fi mai eficient. „Trebuie să uităm de Sanepid-ul de cândva și să oferim, într-adevăr, un sistem eficient. Reforma este foarte importantă pentru domeniul de sănătate, pentru că vorbim despre preveniri, despre elaborarea politicilor, ca să nu admitem să se îmbolnăvească oamenii”, a declarat premierul Pavel Filip.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică va fi responsabilă de sănătatea publică, calitatea medicamentelor și a produselor para-farmaceutice. De asemenea, va verifica dispozitivele medicale. În același timp, autoritatea nou creată va asigura respectarea drepturilor consumatorilor în domeniul sănătății.

Aceste atribuții sunt exercitate, în prezent, de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Agenția pentru Protecția Consumatorilor.

De asemenea, Guvernul a decis marți excluderea conceptului de medic sanitar de stat, funcție exercită, în prezent, de viceministrul Sănătății. În acest mod, se vrea reducerea posibilității ca persoanele cu funcții politice să poată interveni asupra deciziilor luate ca urmare a controlului de stat efectuat. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru examinare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *