14 July 2024
mun. Chișinău

Indemnizații unice mai mari pentru medicii și farmaciștii care vor munci la sate

Medicii și farmaciștii începători, care vor merge să muncească la sate, vor primi din acest an indemnizații unice cu 50 la sută mai mari. Proiectul de lege în acest sens, elaborat de Ministerul Sănătății, a fost adoptat în 9 iunie de Parlament, în lectură finală. În felul acesta, autoritățile vor să convingă cât mai mulți tineri specialiști să activeze în zonele rurale.

Astfel, alocația pentru medici și farmaciști va crește cu 50 la sută și va ajunge până la 45 de mii de lei, cu 15 mii de lei mai mare decât în prezent. În același timp, asistenții medicali, moașele, asistenții igieniști-epidemiologi și felcerii vor ridica o alocație de 36 de mii de lei, cu 12 mii de lei mai mare.

Conform documentului, suportul financiar va fi alocat în trei tranșe egale anuale.

În acest an, Ministerul Sănătății va repartiza în instituțiile medicale publice din zonele rurale aproximativ 400 de medici, peste 700 de asistente medicale, 65 de felceri, 21 de asistenți igieniști-epidemiologi și 19 moașe. Pentru instruirea unui medic statul cheltuiește între 250 de mii de lei și 400 de mii de lei, în funcție de specialitate.

Statistica Ministerului Sănătății arată că, anual, aproape fiecare al treilea tânăr care a urmat studii generale în medicină de 9-10 ani renunță să se angajeze în sistemul public al sănătății. Proaspeții absolvenți nu vor să lucreze în spitalele noastre din cauza salariilor mici și a condițiilor proaste de muncă. În perioada 2003-2015, sistemul de sănătate din țară a pierdut peste 3600 de lucrători medicali.

Amintim că în vara anului 2016, Guvernul a aprobat Regulamentul privind salarizarea angajaților din sistemul de sănătate, care presupune remunerarea lucrătorilor medicali în baza unui nou mecanism. Deja din luna iulie, anul trecut, toți angajații din instituțiile medico-sanitare publice, încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, primesc salarii cu circa 20 la sută mai mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *