21 April 2024
mun. Chișinău

Implant cohlear pentru un copil hipoacuzic

Medicii Spitalului Clinic Republican continuă să efectueze intervenții chirurgicale de performanță. De această dată, specialiștii instituției au făcut o operație de implant cohlear unui băiețel hipoacuzic de doar doi anișori. În cadrul intervenției chirurgicale, care a avut loc astăzi și a durat aproximativ două ore, micuțului i s-a făcut un implant care reprezintă un dispozitiv electronic medical ce funcționează în locul părții afectate a urechii interne, numită cohlee.

Astfel, semnalele sonore vor fi transmise cu ușurință către creier. De aceste aparate pot beneficia pacienții care au o pierdere moderată sau profundă a auzului și în cazul în care protezele auditive nu mai reprezintă o soluție.

Din 2014 și până în prezent, la SCR au fost efectuate 16 astfel de intervenții.

Foto: Andrei Antohi

Specialiștii spun că pentru a obține rezultate mai bune, operația trebuie făcută cât mai timpuriu. „Cel mai bine ar fi ca intervenția chirurgicală să fie realizată până la șapte ani, deoarece până atunci creierul este mai receptiv la stimularea auditivă și la învățare”, a declarat doctorul în medicină Andrei Antohi.

Costul operației a fost acoperit de polița de asigurare medicală, iar dispozitivul auditiv a fost cumpărat de părinți. Studiile au demonstrat că persoanele cu implant cohlear ating o medie de 80% de înțelegere a propozițiilor, în comparație cu 10% în cazul protezelor auditive. Pacienții se pot concentra mai bine în mediile zgomotoase, vorbesc și aud la telefon, pot asculta muzică și chiar să cânte la instrumente muzicale.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *