Lunile de primăvară și vară aduc cu ele muște și țânțari. Deseori, apariția acestor insecte în case și apartamente reprezintă o adevărată invazie. Pe piață există tot felul de soluții chimice care pot fi cumpărate pentru a scăpa de muște, însă trebuie să știți că le puteți înlătura rapid și prin metode mult mai ieftine, cum ar fi cele naturiste. De cele mai multe ori, s-a demonstrat că aceste soluții sunt mai eficiente, în plus, nu sunt toxice.
Alungă muștele cu ajutorul castraveților și busuiocului
Busuiocul. S-a demonstrat deja că mici buchețele de busuioc, puse pe pervazul geamurilor, alungă muștele. Puteți încerca și cu alte plante aromatice, precum rozmarin sau pelin. Important este să nu uitați să aerisiți camerele, după ce ați apelați la aceste metode.
Castraveții. Puteți pune lângă coșul de gunoi din locuință câteva felii de castravete pentru a împiedica muștele să depună ouă. De asemenea, aceste legume alungă muștele din încăperi dacă sunt puse într-un bol și lăsate să-și facă efectul peste noapte.
Scorțișoara. Muștele nu suportă mirosul de scorțișoară, așa că puteți prepara o soluție dintr-o linguriță de scorțișoară și un litru de apă pe care să o pulverizați în locuință.
Menta și levănțica. Muștele fug și de levănțică sau mentă, așa că puteți folosi cu încredere aceste plante. Lavanda are un miros foarte plăcut și liniștitor, însă ținută în buchețele la geam, în soare, va împiedica insectele să intre în casă. De asemenea, puteți zdrobi câteva frunze de mentă și să le puneți în colțurile camerei. Pulverizați cu puțină apă frunzele pentru împrăștierea mirosului.
Frunzele de nuc. În cazul țânțarilor pot fi folosite și frunzele de nuc. Puneți într-un bol din sticlă sau inox mai multe frunze și dați-le foc. Fumul va alunga țânțarii datorită concentrației mari de iod din frunzele de nuc. Dacă nu vreți să faceți fum în casă, atunci frunzele pot fi lăsate pur și simplu într-un vas ca să-și facă efectul.
Ajutorul vine și din partea soluțiilor chimice
Muștele care apar izolat în încăperi, pot fi omorâte și cu clasicul lipici de muște. Alte metode pentru combatere sunt hârtia de muște, insecticidele și lămpile ultraviolet, care sunt recomandate pentru restaurante, hoteluri și întreprinderi din industria alimentară. De asemenea, în sezonul cald oamenii sunt îndemnați să arunce gunoiul cât mai repede și în mod regulat. Alimentele ce se pot strica să nu fie lăsate afară și neacoperite. În cazul gospodăriilor de la țară, grămezile de bălegar să fie adunate departe de casă. La fel, nu uitați ca, o dată cu sosirea verii, să instalați plasele de muște la ferestre și la ușile de la balcon.