12 October 2024
mun. Chișinău

Interviu cu directorul Asociației „Salvează o inimă” din România: Suntem interesați să acordăm sprijin pentru cât mai mulți suferinzi

Foto: Vlad Plăcintă

Zilnic, în toată țara, zeci de părinți, care au copii cu probleme grave de sănătate, apelează pentru ajutor la specialiștii de la clinicile private și din spitalele publice. Familiile nu tot timpul dispun însă de banii necesari, astfel încât micuții să aibă parte de asistență medicală de calitate și de un tratament urgent. Din acest motiv, în ajutor sar fundațiile și asociațiile de caritate, care, prin intermediul parteneriatelor de succes cu mai multe clinici din țară, reușesc să obțină rezultate pozitive, iar pacienților li se oferă o a doua șansă acolo unde toate soluțiile au fost deja epuizate. O relație profesională extraordinară s-a dezvoltat în 2016 și între Medical Park Moldova, instituție condusă de Doina Sirikci, și Asociația „Salvează o inimă” din România, în fruntea căreia se află Vlad Plăcintă. Pe parcursul anului trecut, cele două organizații au gestionat un mecanism eficient de colectare de fonduri pentru a salva mai multe vieți. Din banii strânși, nouă copii, diagnosticați cu forme rare de cancer, au beneficiat de operații și tratament. Mai multe detalii puteți afla într-un scurt interviu realizat de echipa emedicina.md cu directorul executiv al Asociației „Salvează o inimă”, Vlad Plăcintă.

emedicina.md: De ce ați decis să vă implicați și să ajutați și copiii din Republica Moldova?

Vlad Plăcintă: În urma colaborării noastre strânse cu Spitalul Monza din București și Spitalul Medical Park din Istanbul, la solicitarea medicilor specialiști și a familiilor, am luat hotărârea de a demara strângeri de fonduri pentru salvarea inclusiv a fraților români de peste Prut. Asociația „Salvează o inimă” urmărește să își dezvolte activitatea la nivel internațional, iar în prima fază a noastră de dezvoltare am luat în calcul și Republica Moldova.

emedicina.md: De ce ați ales să colaborați cu Medical Park?

Vlad Plăcintă: Obiectivul nostru este să lucrăm cu cei mai buni specialiști din România și din străinătate, deoarece copiii pentru care luptăm trebuie să beneficieze de cele mai bune servicii medicale. După prima campanie pe care am derulat-o, la cererea părinților, pentru un băiețel din Republica Moldova – Marius Dobrea – am rămas plăcut impresionați de profesionalismul și rezultatele înregistrate. Până în momentul de față, colaborarea cu Medical Park Moldova se bucură de un succes real, am reușit împreună sa le oferim celor suferinzi o șansă în plus la viață.

emedicina.md: În 2016, pentru câți copii din Republica Moldova ați reușit să colectați bani pentru a-i salva? Despre ce fonduri este vorba?

Foto: Vlad Plăcintă

Vlad Plăcintă: Am reușit să colectăm fondurile pentru operații și tratament pentru nouă copii din Republica Moldova, majoritatea diagnosticată cu forme rare de cancer. Până în prezent, vorbim de fonduri de peste 340.000 de euro.

Asociația „Salvează o inimă”, înființată în data de 17 decembrie 2012, a reușit până acum să sprijine financiar 129 de copii cu malformații grave din România și din Republica Moldova. Peste 50.000 de persoane și companii românești și internaționale s-au alăturat campaniilor umanitare, organizate de asociație. Pe platforma online s-au înregistrat donații de aproximativ 1,2 milioane de euro, iar peste 200.000 de euro au fost colectate din campaniile de donații prin SMS.

Medical Park Moldova, la nivel local, are o colaborare strânsă și cu Fundația de caritate „Sfântul Gheorghe”. Timp de șase ani, asociația contribuie cu succes la soluționarea cazurilor copiilor bolnavi cu diverse malformații, celor cu nevoi speciale și din centrele de plasament și sare în ajutorul familiilor sărace și a bătrânilor singuratici.

În cadrul colectării de fonduri, Medical Park a acceptat să se implice și să soluționeze cele mai grave cazuri înainte de a fi oferiți banii, lucru nemaiîntâlnit până acum în țara noastră. De asemenea, reprezentanții Fundației de caritate „Sfântul Gheorghe” adună banii pentru a fi transferați clinicii și nu părinților sau unor persoane terțe. La fel, asociația este fondatoarea site-ului caritate.md. În ultimele cinci luni, pe pagina online au fost adunate peste 5,7 milioane de lei, iar 28 de pacienți au beneficiat de ajutor.

În total, au fost făcute peste 12 mii de donații. Iar mulți bolnavi, printre care copii, au fost tratați anume la Medical Park din Istanbul. Spitalul a fost fondat în 1995 și, în prezent, oferă servicii medicale pe întreg teritoriul Turciei în 31 de instituții specializate, dar și peste hotare acolo unde clinica își are filiale. Medical Park oferă îngrijire medicală, inclusiv pacienților străini, deservind anual aproximativ 70.000 de bolnavi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *