18 May 2024
mun. Chișinău

Interviu cu Tatiana Zatîc: Mai mulți bolnavi vor beneficia de tratamente compensate

sute-de-medicamenteCopiii și adulții, inclusiv bolnavii cronici, vor beneficia de tratamente în baza medicamentelor compensate integral chiar la locul de trai. Asta după ce Ministerul Sănătății a aprobat schemele de tratament ambulatoriu a celor mai frecvente afecțiuni de care suferă populația țării. În acest scop, autoritățile din domeniul sănătății au extins lista medicamentelor compensate. Astfel, medicii de familie vor avea posibilitatea să le ofere bolnavilor asistență medicală de calitate. Mai multe detalii despre această reformă aflăm de la Tatiana Zatîc, șefa Direcției Asistență Medicală Primară, Urgentă și Comunitară din cadrul Ministerului Sănătății.

emedicina.md: Ce factori au determinat extinderea listei medicamentelor compensate?

acum-si-in-moldova-mecanisme-noi-de-combatere-a-cancerului-de-col-uterin
Foto: Tatiana Zatîc

Tatiana Zatîc: Necesitatea de a asigura accesul mai multor pacienți la tratament. Ca urmare, am considerat oportun de a institui, la nivelul asistenței medicale primare, tratamentul ambulatoriu. Sunt maladii, frecvent întâlnite în practica medicului de familie, care pot fi vindecate la domiciliul pacientului. Vorbim aici despre administrarea medicamentelor, aplicarea perfuziilor, efectuarea injecțiilor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Întreținerea unui pacient în spital este costisitoare. De ce să nu investim aceste resurse în tratamente, dacă internarea nu este iminentă? Este mai comod, în primul rând pentru bolnav să se trateze la locul de trai. În același timp, le oferim mai multor pacienți posibilitatea să beneficieze de tratamente asigurate de stat.

emedicina.md: Care sunt maladiile noi care vor putea fi tratate, în staționarul de zi, în baza medicamentelor incluse în listă?

Tatiana Zatîc: În total, sunt 17 maladii, inclusiv respiratorii, neurologice, gastrointestinale și hepatice, frecvent întâlnite printre pacienți. Astfel, în staționarul de zi vor fi tratate pneumoniile, bronşitele, astmul bronşic, infecțiile respiratorii virale acute la copii. Persoanele care suferă de hepatite cronice, ciroze hepatice și pancreatite cronice, de asemenea, nu vor avea nevoie de spitalizare. Ei vor primi medicamente compensate de la medicul de familie și vor face procedurile medicale necesare în centrul de sănătate sau centrul medicilor de familie din localitate. Tot în aceste condiții se vor trata pacienții cu boli cerebrovasculare, gastrointestinale, diabet, encefalopatii, artrite și scleroză multiplă.

emedicina.md: Cum vor efectua medicii de familie aceste tratamente compensate?

medici_de_familieTatiana Zatîc: Ministerul Sănătății a elaborat schemele de tratament pentru toate 17 afecțiuni. Acestea conțin denumirea comună internațională a medicamentelor compensate integral, dozele recomandate și durata tratamentului. De exemplu, pentru tratamentul bolilor aparatului respirator vor fi disponibile mai multe preparate antibacteriene, antibiotice, expectorante, inhalatoare pentru bolnavii de astm bronşic, dar și medicamente pentru stimularea sistemului nervos. În cazul pacienților cu hepatite virale și ciroze hepatice vor fi administrate medicamente pentru protecția ficatului, suplimente alimentare pentru regenerarea ficatului, preparate antivirale și antialergice. O gamă variată de medicamente compensate este disponibila și în tratamentul bolilor sistemului nervos. E vorba despre preparate vasodilatatoare, psihostimulatoare, antiinflamatoare, glucocorticoizi care îmbunătățesc funcțiile sistemului nervos central. Multe preparate compensate există și pentru tratamentul bolilor sistemului osteo-articular: antiinflamatoare, vasodilatatoare, antimicrobiene. Toate aceste tratamente compensate erau efectuate doar în spitale și instituțiile republicane. Acum, vor putea fi realizate în centrele medicilor de familie și în centrele de sănătate.

emedicina.md: În ce măsură toate aceste medicamente compensate, pentru tratamentul ambulatoriu,  asigură necesitățile unui pacient?

Tatiana Zatîc: Doar medicul poate evalua necesitățile unui bolnav. Dar aceasta depinde de complexitatea cazului, de evoluția simptomelor, de maladiile concomitente existente, care pot acutiza afecțiunea. Pentru unii pacienți poate fi suficientă doar administrarea medicamentelor incluse în schemele de tratament. În același timp, alții ar putea avea nevoie de preparate suplimentare, care nu sunt compensate, pentru o deplină reabilitare în staționarul de zi sau la domiciliu.

emedicina.md: Reforma prevede și dreptul pediatrilor să prescrie medicamente compensate. Ce va schimba această măsură?

În  Republica Moldova rata morbidității și mortalității în rândul copiilor este mai mare comparativ cu cea din țările Uniunii Europene. Experiența statelor europene demonstrează că starea de sănătate a copiilor este mai bine monitorizată dacă există o conlucrare între medicul de familie și pediatru. Tocmai de aceea a fost instituită funcția de pediatru la nivelul asistenței medicale primare. Această măsură va îmbunătăți calitatea asistenței medicale acordată copiilor.

emedicina.md: Vă mulțumim!

Mai jos vă prezentăm lista maladiilor prioritare frecvent întâlnite în practica medicului de familie acceptate pentru tratament episodic în condiții de ambulatoriu în sala de tratamente/staționar de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu, cu medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală:

  • Pneumonia comunitară, evoluţie uşoară, fără comorbidităţi
  • Bronşita simplă şi mucopurulentă cu exacerbare
  • BPCO cu exacerbare ușoară
  • Astmul bronșic, exacerbare ușoară
  • Hepatita cronică
  • Fibroza și ciroza hepatică
  • Pancreatita cronică
  • Gastroduodenita și boala ulceroasă
  • Scleroza multiplă
  • Mielopatia
  • Boala cerebrovasculară
  • Encefalopatia mixtă cronică
  • Artrita reumatoidă și poliartropatii, guta
  • Dorsalgii cu/sau fără radiculopatii
  • Pielonefritele acută și cronică
  • Diabetul zaharat și complicaţiile lui (neuropatia, nefropatia, angiopatia diabetică)
  • Infecția Respiratorie Virală Acută la copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *