27 July 2024
mun. Chișinău

Jumătate dintre moldoveni riscă să facă accidente vasculare cerebrale

Concetățenii noștri suferă de afecțiuni care în orice moment pot favoriza producerea accidentelor vasculare cerebrale (AVC). Este concluzia unei echipe de savanți, care au realizat un studiu pe un eșantion de peste 800 de persoane. Cercetarea a fost efectuată în cadrul unui proiect științific coordonat de academicianul Stanislav Groppa.

Studiul a fost efectuat în localitățile Mereni și Bârlădeni. Potrivit rezultatelor preliminare, aproape jumătate dintre respondenți au dereglări metabolice. Dintre aceștia, 38 la sută sunt obezi, iar 50 la sută hipertensivi. Totodată, doar 25 la sută dintre persoanele diagnosticate cu hipertensiune fac tratamente și urmează recomandările medicilor.

Studiul a fost realizat în cadrul familiilor, iar sarcina savanților a fost de a evalua dacă membrii acestora au sau riscă să dezvolte boli, care pot declanșa un atac vascular cerebral. Medicii au examinat starea de sănătate a oamenilor, condițiile în care locuiesc și activează, stilul de viață și calitatea alimentației.

Scopul savanților este de a informa oamenii cu privire la factorii care le amenință sănătatea. Necesitatea acestei evaluări minuțioase este argumentată prin faptul că accidentul vascular cerebral este rezultatul mai multor afecțiuni concomitente, dobândite în decursul anilor. Este vorba despre maladiile cardiace și ale sistemului nervos, nivelul ridicat de colesterol rău în sânge, tensiunea arterială ridicată și ateroscleroza.

Aceste afecțiuni reprezintă factorii principali de risc ai accidentului vascular cerebral. Savanții susțin că oamenii ar trăi mai mult cu 30 de ani, dacă ar lua măsuri de prevenire sau atenuare a efectelor acestor maladii.

Cercetătorii mai afirmă că stilul de viață, alcoolul și fumatul influențează starea de sănătate în proporție de 50 la sută.  De exemplu, supraalimentația şi consumul de produse bogate în sare, zahăr și grăsimi provoacă obezitate. Această patologie, constată medicii, apare și se dezvoltă încă din perioada copilăriei. Un impact negativ asupra stării de sănătate îl are și stresul. Medicii au stabilit, în cadrul studiului, că 70 la sută dintre oamenii examinați suferă de tulburări de somn. Aceasta confirmă faptul că ei au frecvent stări depresive.

Studiul va fi realizat și în alte localități, în următorii doi ani. În total, peste 2000 de persoane vor fi investigate. Statisticile arată că peste 70 mii de moldoveni au suferit accidente vasculare cerebrale în 2015. Iar numărul tinerilor care fac AVC crește de la an la an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *