17 June 2024
mun. Chișinău

Nu mai arunca cojile de banane

Bananele au beneficii nutritive extraordinare. Fructul moale și dulce este pe gustul multora, însă coaja fibroasă și un pic amăruie obișnuim să o aruncăm imediat. Puțini știu că învelișul bananelor poate fi utilizat în multiple scopuri, fiind de mare ajutor în anumite probleme dermatologice. Aceste coji sunt bogate în antioxidanți, au proprietăți antifungice și antibacteriene. Mai mult, ele sunt bogate în enzime, vitaminele B6 și B12, magneziu și potasiu.

Pentru dinți mai albi. Cojile de banane conțin acid citric, iar acesta curăță petele galbene de pe dinți și îi face albi ca perlele. Acestea mai sunt bogate în acid salicilic, un ingredient foarte eficient pentru smalțul dentar și care elimină eficient placa bacteriană din cavitatea bucală. Tot ce trebuie să faci pentru a beneficia de aceste proprietăți este să freci dinții cu partea interioară a unei coji de banană timp de câteva minute, după ce te-ai spălat pe dinți. Repetă procedura o dată pe zi timp de câteva săptămâni pentru a vedea rezultatele.

Scapă de negi. Antioxidanții și enzimele conținute în cojile de banane fac din acestea un remediu eficient împotriva negilor. Tot ce trebuie să faci este să pui o bucată din coajă, cu partea interioară, pe aceste excrescențe și să aplici un pansament, pe care să îl lași peste noapte. Fă acest lucru în fiecare seară, timp de cel puțin două săptămâni.

Tratează acneea. Cojile de banane te pot scăpa de coșuri și puncte negre. Acestea pot fi folosite pe post de exfoliant natural pentru a elimina toxinele din pori. Pentru că au proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, cojile de banană distrug microbii care provoacă acneea. Mai întâi masează bine zona afectată cu partea interioară a unei coji de banană timp de cinci minute. Așteaptă 20 de minute ca pielea să absoarbă substanțele nutritive necesare, apoi clătește cu apă caldă. Repetă procedura dimineața și seara până va avea efect.

Te scapă de pistrui și pete. Vitaminele A, B, C și E conținute în cojile de banane sunt foarte bune pentru piele și chiar te pot ajuta să scapi de pete și pistrui. De mare ajutor în acest scop sunt și antioxidanții. Pentru a beneficia de aceste proprietăți, trebuie să faci aceeași procedură ca și în cazul tratării acneei.

Tratează înțepăturile de țânțari. Pentru că au proprietăți antioxidante și antibacteriene, cojile de banane sunt de mare folos și în cazul înțepăturilor de insecte, în special când e vorba despre țânțari. Acestea te vor scăpa de disconfort și mâncărime, iar polizaharidele vor avea efect antiinflamator. Masează ușor zona afectată cu interiorul unei coji de banană timp de câteva minute, apoi așteaptă un sfert de oră înainte să clătești cu apă rece.

Elimină așchiile. Este extrem de neplăcut și dureros atunci când te pomenește cu o așchie în deget. Pentru a nu face vreo infecție, trebuie să scapi cât mai repede de ea. De ajutor pot fi cojile de banană, care conțin enzime ce vor înmuia pielea, vor face mai ușoară scoaterea așchiei și vor ajuta la tratarea rănii. Pune o bucată din coaja unei banane cu partea interioară pe porțiunea afectată, aplică un pansament și lasă așa peste noapte. A doua zi vei scoate foarte ușor așchia.

Păstrează pielea tânără. Cojile de banane conțin luteină, un antioxidant care ajută pielea să fie elastică și hidratată. Acesta îți va ajuta tenul să rămână tânăr mai mult timp și va estompa ridurile apărute. Masează fața cu partea interioară a unei coji de banană și lasă să acționeze timp de vreo jumătate de oră, după care clătește cu apă călduță. Repetă procedura zilnic și vei avea un ten strălucitor.

Tratează psoriazisul. Psoriazisul este o boală de piele care se manifestă prin apariția unor plăci tegumentare albicioase, care amintesc de niște solzi. Acizii grași conținuți în cojile de banane vor ajuta la ameliorarea psoriazisului și eczemei. De asemenea, antioxidanții vor proteja pielea. Pune puțin ulei de măsline pe partea interioară a unei coji de banană, iar apoi masează cu ea zona afectată. Lasă pentru 30 de minute, apoi clătește. Repetă procedura de câteva ori pe zi.

Remediu pentru cearcăne. Potasiul conținut în coaja de banană te poate ajuta să scapi de cearcăne. Strânge cu o lingură fibrele albe din interiorul cojii și amestecă masa obținută cu una sau două linguri de gel de Aloe Vera. Aplică această pastă pe zona din jurul ochilor și las-o pentru 15 minute, după care clătește cu apă rece. Repetă ori de câte ori ai nevoie.

Sursa:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *