22 June 2024
mun. Chișinău

Băutura continuă să-i bage în mormânt pe moldoveni

Fiecare al cincilea moldovean, care a avut intoxicații grave cu alcool anul trecut, este copil sau adolescent. În total, în 2016, aproape o mie de oameni au fost internați cu forme acute de intoxicații alcoolice. Iar tendința nu e deloc îmbucurătoare, arată datele Centrului Național de Sănătate Publică.

Copiii au dat de gustul băuturii

Doar în perioada sărbătorilor de iarnă, în țară s-au înregistrat 31de cazuri de intoxicații acute, cauzate de consumul excesiv de alcool, dintre care 16 sunt copii și adolescenți și 15 adulți, inclusiv trei persoane în etate. Statistica mai arată că cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Capitală.

Băuturile tari – sursa principală a bețiilor

În 50 la sută dintre cazuri, intoxicațiile au fost provocate de consumul în exces a rachiului, iar 30 la sută s-au îmbătat cu vin de casă. Specialiștii de la Centrul Național de Sănătate Publică susțin că, în perioada 2011 – 2015, au avut de suferit în urma acestei patologii peste 6500 de oameni, dintre care aproape 400 au murit.

Consumul nociv de alcool este un factor de risc responsabil de declanșarea multor boli netransmisibile. În jur de 2,5 milioane de oameni mor anual în lume din cauza că beau prea mult. Cele mai multe decese asociate băuturilor alcoolice sunt atribuite leziunilor, cancerului, bolilor cardiovasculare și cirozei hepatice.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *