22 June 2024
mun. Chișinău

Moldova va fi asigurată cu medicamente calitative, dar mai ieftine, datorită unui acord semnat cu PNUD

Moldova va putea cumpăra, începând din acest an, medicamente vitale pentru cetățeni și pentru spitalele din țară la prețuri reduse. Asta prevede un acord semnat între Ministerul Sănătății și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). 

Potrivit documentului, PNUD va achiziționa medicamente și produse medicale în cadrul mai multor programe naționale și speciale de sănătate, inclusiv Programul Național de Prevenire și Control HIV/SIDA și ITS. Acest lucru va permite obținerea unor prețuri mult mai mici de achiziție a medicamentelor.

Foto: Ruxanda Glavan

Prin acest acord ne dorim optimizarea și transparentizarea procurărilor de medicamente prin mecanisme internaționale, care să ne permită pe de o parte să obținem prețuri rezonabile și pe de alta, să asigurăm acoperirea universală cu tratament calitativ a celor care au nevoie de acesta”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, citată într-un comunicat de presă al ministerului.

La rândul său, coordonatorul rezident ONU și reprezentantul permanent PNUD în Moldova, Dafina Gercheva, a spus că, datorită asistenței PNUD, cele mai vulnerabile persoane vor avea acces imediat la medicamente de calitate, la preț rezonabil.

În cadrul acestui proces, vom lucra cu partenerii din Republica Moldova pentru a optimiza procesul de achiziții și pentru a face instituțiile mai transparente și mai responsabile”, a mai spus Dafina Gercheva.

De asemenea, toate cererile de ofertă, rezultatele licitațiilor, progresul achizițiilor și rapoartele de cheltuieli vor fi disponibile publicului pe site-ul PNUD Moldova.

PNUD Moldova va sprijini și modernizarea condițiilor de depozitare a medicamentelor, în conformitate cu bunele practici de distribuție (BPD), care reprezintă standardele internaționale în domeniu. Proiectul va fi implementat în parteneriat cu UNAIDS (Programul Comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA). Potrivit reprezentanților ministerului Sănătății, în Ucraina, PNUD procură medicamente și produse medicale începând cu anul 2015. Numai în primele săptămâni ale anului 2016, în Ucraina s-au economisit trei milioane de dolari în urma achizițiilor de medicamente prin intermediul PNUD.

Indicele Transparenței din 2016 a recunoscut PNUD în calitate de cea mai transparentă organizație de dezvoltare, printre alte 46 de agenții internaționale, ceea ce reprezintă 98% din asistența oficială pentru dezvoltare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *