21 April 2024
mun. Chișinău

Muncitorii gospodăriei comunale și șoferii, angajații care se îmbolnăvesc cel mai des

Șase din 10 angajați din Capitală și-au luat anul trecut un concediu medical cu o durată medie de 16 zile, cu două zile mai mult decât în 2015. Potrivit datelor Centrului de Sănătate Publică din Capitală, perioada în care salariații și-au întrerupt activitatea din motive de sănătate a fost de doi ani și 10 luni la 100 de muncitori, în creștere cu trei luni față de acum doi ani.

Statistica arată că cel mai des se îmbolnăvesc angajații din domeniile transporturilor și gospodăriei comunale, 110 cazuri la 100 de muncitori. Acest lucru denotă faptul că, pe parcursul unui an, fiecare salariat din aceste structuri și-a luat concediu medical. Perioada totală a zilelor destinate tratamentului fiind de aproximativ patru ani și trei luni.

Aceștia sunt urmați de muncitorii din întreprinderile agricole. Fiecare al optulea lucrător din acest domeniu și-a luat, în 2016, concediu medical. O diminuare a îmbolnăvirii la locul de muncă s-a înregistrat la companiile de construcție. Dacă în 2015 au fost atestate 90 de cazuri la 100 de muncitori, atunci anul trecut cifra a scăzut până la 43 de cazuri la 100 de lucrători. Totuși, situația reală din acest domeniu nu este cunoscută, din motiv că cele mai multe întreprinderi din construcție nu dispun de puncte medicale și nici nu au o statistică privind morbiditatea la locul de muncă.

Experții Centrului de Sănătate Publică susțin că numărul mare al angajaților care și-au luat concediu medical este determinat de condițiile de muncă a salariaților. În primul rând, este vorba despre lipsa încălzirii în unele hale de producere, de temperaturile nefavorabile, curenții de aer, nivelul sporit de zgomot și vibrație, generate de utilajul tehnologic, de liniile de înaltă tensiune și de vârsta înaintată a angajaților.

În acest context, specialiștii le recomandă angajatorilor să respecte regimul de lucru și de odihnă al muncitorilor, să excludă stările stresante în timpul lucrului și să efectueze corect și la timp examenele medicale profilactice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *