27 July 2024
mun. Chișinău

Liliacul, arbustul cu aromă de poveste și proprietăți extraordinare

Mirosul dulceag de liliac a pus stăpânire pe Moldova. Este perioada în care acești arbuști, cu tulpină subțire și ciorchini bogați în flori mici, albe, roz sau violet, dau în floare și încântă cu aroma și frumusețea lor. Puțini știu însă ce puteri miraculoase are această plantă asupra sănătății și frumuseții.  

În trecut, florile de liliac erau folosite pentru scăderea febrei și pentru a scăpa de paraziții intestinali. De asemenea, erau făcute pansamente pentru tratarea arsurilor pielii și rănilor. Această plantă a fost utilizată pe larg și ca leac împotriva malariei.

În prezent, din aceste flori puternic parfumate poate fi făcută o tinctură, care ajută la curățarea tenului de pete pentru a-i conferi elasticitate și a calma pielea înroșită. Puneți florile de liliac într-un borcan și turnați peste acestea alcool. Lăsați amestecul la un loc întunecat pentru trei săptămâni, apoi stoarceți bine florile.

O altă variantă de utilizare a liliacului este sub forma unui unguent, care se face din 50 de grame de flori și un litru de ulei. Amestecul se ține la cald și întuneric, timp de 15 zile. Acesta este un remediu împotriva reumatismului, artritei și gutei.

O ceașcă de ceai din flori de liliac vă poate ajuta să scăpați de senzația de vomă sau de balonare și vă poate crește pofta de mâncare. Iar infuzia din frunze de liliac poate fi binevenită în calmarea durerilor de dinți. Extractul din aceste frunze mai este utilizat și pentru lecuirea bolilor de rinichi. De asemenea, pentru tratarea diabetului și a glaucomului, este recomandat ceaiul din muguri de liliac.

Uleiul esențial de flori de liliac este folosit pe larg în aromoterapie, pentru că este excelent pentru calmare și reduce anxietatea. Mai mult, acesta oferă o senzație de purificare și relaxare. Mirosul de liliac mai ajută la creșterea sentimentului de senzualitate.

Liliacul este un arbust care înflorește primăvara, în aprilie-mai, iar florile țin două-trei săptămâni. Este supranumit ”floarea memoriei”, pentru că mirosul său este de neuitat și poate trezi amintiri ale unor evenimente care păreau uitate.

Sursa: aromehow.com, proflowers.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *