17 June 2024
mun. Chișinău

Lucruri pe care trebuie să le cureți zilnic

Puțini sunt cei cărora le place să se ocupe de curățenie, dar sunt câteva locuri în casă de care trebuie să avem grijă în fiecare zi, ca să nu lăsăm microbii și mizeria să ne invadeze locuința și să ne distrugă sănătatea. Melissa Maker, cea care a creat proiectul ”Clean My Space”, ne spune care sunt locurile pe care trebuie să le curățăm în fiecare zi.

Intrarea. Ușa de la intrare și spațiul de lângă aceasta trebuie păstrate curate în fiecare zi, pentru că de curățenia acestora depinde și cât de relaxat sau stresat vă simțiți în casă. Vă ia două minute să puneți pungile la locul lor, nu pe podea, cheile în cui, banii mărunți și plicurile de la poștă într-un sertar, iar haina și pantofii – în dulap. După asta, dați cu mopul în fața ușii, pentru a nu lăsa microbii de afară să se instaleze comod în casă.

Prosoapele de bucătărie. Cei mai mulți folosesc prosoapele de bucătărie pentru a se șterge pe mâini și curăța masa atunci când gătesc. Apoi le utilizează pentru a usca vasele. Pentru că majoritatea oamenilor nu-și spală mâinile suficient de bine ca acestea să fie dezinfectate, pe prosop ajung o mulțime de bacterii. Așa că, dacă folosiți un ștergar de bucătărie, schimbați-l la sfârșitul fiecărei zile și asigurați-vă că îl spălați în apă fierbinte, cu detergent.

Buretele. Toți bureții din casă sunt adevărate cuiburi de bacterii. Testele efectuate de specialiștii de la USDA au demonstrat că 99% din microbi și spori de mucegai sunt omorâți, dacă buretele umed este pus pentru un minut în cuptorul cu microunde. De asemenea, puteți fierbe buretele pentru cinci minute. Este recomandat să folosiți bureți din spumă poliuretanică, în defavoarea celor din celuloză, din care bacteriile sunt mai greu de eliminat.

Zona de gătit și de spălat în bucătărie și baie. Spațiul de lucru din bucătărie și dulapul de lângă lavoarul din baie se murdăresc extrem de repede. Puneți un spray și o cârpă la îndemână și dezinfectați-le în fiecare zi. Păstrați curată chiuveta din bucătărie, care este plină de microbi de la resturile de mâncare, și pe cea din baie în care găsești păr și altă mizerie. După ce faceți curățenie cârpa trebuie spălată bine și uscată, pentru a preveni apariția mucegaiului. Mai dați cu mopul pe jos, în zona de gătit și în baie, pentru că și în aceste locuri se adună mulți microbi.

Telecomanda și telefonul. Sunt obiecte pe care le folosim des și care se murdăresc foarte ușor. Gândiți-vă doar la câte lucruri atingeți, după ce folosiți telefonul sau telecomanda. Așa că ștergeți aceste obiecte cu un dezinfectant la începutul și sfârșitul fiecărei zile.

Poșeta. Geanta poate ajunge pe podeaua din restaurant, atârnată prin toalete publice, pe biroul de la serviciu, iar, într-un final, când sunteți acasă, o lăsați pe masa de la bucătărie. În acest mod, aduceți o groază de microbi în locul în care luați masa. Așa că folosiți un șervețel umed dezinfectant pentru a șterge poșeta în fiecare zi.

Alte câteva sfaturi:

  • Fă-ți patul în fiecare zi. Te vei simți mai liniștit și mai relaxat, atunci când locul în care dormi va fi pus în ordine;
  • Nu lăsa gunoiul peste noapte, pentru a scăpa de mirosuri neplăcute;
  • Pune hainele murdare în coș, în loc să le lași pe marginea scaunului sau pe podea.

Sursa: huffingtonpost.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *