21 May 2024
mun. Chișinău

Lupta cu produsele expirate din grădinițe și școli, mimată. De acest fapt s-a convins și premierul Filip

Problema alimentației proaste în instituțiile de învățământ este departe de a fi rezolvată. Concluzia îi aparține prim-ministrului Pavel Filip, care și-a pus mâinile în cap când a văzut ce fel de produse le sunt puse pe masa copiilor și în ce condiții sunt păstrate. Murdărie, praf de-un deget, ouă cu termen expirat și carne păstrată în frigiderele pentru lactate. Asta a găsit premierul într-o grădiniță din sectorul Centru al Capitalei, în urma unui control inopinat, după ce a fost sesizat de un părinte. Filip a promis și demisii în lanț, în cazul în care problemele nu vor fi soluționate.

Am mers la depozit. Am găsit ouă cu termenul expirat, în frigiderele pentru lactate stă și carnea împreună cu resturi. În linii mari – lipsă de igienă. Nu este neapărat să fie făcute investiții pentru a fi păstrată curățenia în grădinițe. Ar trebui să le fie rușine – praful era de-un deget. Am intrat și la depozitul cu fructe și legume. Am mers la depozitul de fructe și am văzut acolo mere, care, domnule Grama, sunt departe de cele pe care le vedem în programele USAID. Eu cred că toți cei vinovați trebuie să răspundă cu funcțiile. Cea mai mare bogăție a noastră sunt copiii, păi iată pentru cea mai mare bogăție, pentru copii, noi trebuie să-i hrănim cu mere din astea?”, s-a întrebat premierul la începutul ședinței Guvernului din data de 1 martie.

De asemenea, Pavel Filip le-a solicitat reprezentanților instituțiilor responsabile de verificarea calității produselor alimentare din grădinițe și a condițiilor de igienă ca într-o săptămână să vină cu propuneri de modificare a legislației, care, în prezent, este ambiguă.

Cei de la CNSP spun că sunt responsabili de condiții, nu și de cele din grupul sanitar, cei de la ANSA spun că ei sunt responsabili doar de siguranța alimentelor, nu și de condițiile din grupul sanitar. Cine totuși este responsabil de acest sector? Solicitarea mea este următoarea – timp de o săptămână, cei de la CNSP și ANSA să vină cu o propunere de înlăturare a deficiențelor și să modificăm ceea ce trebuie de revizuit“, a mai spus premierul.

Reamintim faptul că în data de 24 noiembrie 2016 au ieșit la iveală mai multe informații care au demonstrat că elevii și copiii din grădinițele din Capitală sunt hrăniți cu alimente de proastă calitate sau chiar stricate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *