17 June 2024
mun. Chișinău

Ministerul Sănătății condamnă acțiunile celor implicați în livrarea alimentelor stricate în școli și grădinițe

Este revoltător și condamnabil ceea ce se întâmplă în sistemul de aprovizionare cu alimente în instituțiile școlare și preșcolare. Toți cei care au urmărit să se îmbogățească pe seama sănătății și vieții copiilor, cu vârf și îndesat trebuie să plătească. Ministerul Sănătății, prin elaborarea noilor meniuri, vrea cu tot dinadinsul ca pe masa copiilor să ajungă alimente cât mai sănătoase, bogate în substanțe nutritive, dar altcineva își bate joc de toată lumea. Este reacția ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, după ce ieri a ieșit la iveală faptul că în școlile și grădinițele de stat din Capitală au ajuns pește cu paraziți, carne, fructe și legume stricate. 

watermarked-ruxanda-glavan-_ms
Foto: Ruxanda Glavan

Ministrul Glavan a mai adăugat faptul că este solidară cu toate mamele care vor cere lămuriri și pedepsirea aspră a celor care se fac vinovați de cele întâmplate. „Am rămas stupefiată când am auzit interceptările telefonice și fotografiile făcute în unul dintre depozitele agentului economic, în care sunt arătate alimentele alterate. Mi-e greu să cred că cineva este în stare să facă așa ceva, să pună banul mai presus de sănătatea copiilor. Reprezentanții Centrului de Sănătate Publică Chișinău (CNSP), precum și cei ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) efectuează controale în grădinițe și școli. Reamintesc faptul că, ANSA este cea care are atribuțiile de a efectua verificări și nu CNSP cum era până nu demult”.

Și prim-ministrul Pavel Filip a cerut ieri să fie efectuate urgent controale în toate grădinițele, școlile și unitățile militare din țară, pentru a verifica termenul de valabilitate a alimentelor și condițiile de păstrare a acestora.

De asemenea, premierul a cerut Ministerului Educației, Ministerului Apărării și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor să pornească anchete interne privind acest subiect.

Reamintim faptul că în data de 24 noiembrie, 18 persoane au fost reținute pentru 72 de ore în dosarul licitațiilor trucate în sistemul educațional din Chișinău. În cadrul acestora sunt vizați atât funcționari din cadrul direcțiilor de educație a Primăriei municipiului Chișinău, cât și reprezentanți ai unor agenți economici.

Potrivit reprezentanților Centrului Național Anticorupție și procurorilor Anticorupție, aceștia au pus la cale o schemă prin care organizau licitațiile privind cumpărarea produselor alimentare în grădinițe și școli cu abateri de la lege și la prețuri mai mari. Drept răsplată, funcționarii publici primeau lunar de la agenții economici anumite sume de bani, pentru fiecare licitație în parte.

Ca să obțină profituri mai mari în urma contractelor încheiate, agenții economici livrau în grădinițe și școli alimente stricate. Anchetatorii au mai menționat că produsele alimentare alterate au ajuns și în unitățile militare din țară.

Săptămâna viitoare, reprezentanții Ministerului Sănătății, Educației, CNA și ANSA sunt așteptați în Parlament pentru a fi audiați în acest caz.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *