25 April 2024
mun. Chișinău

Magazine și o farmacie, prinse că fură curent electric de la Spitalul Clinic Republican

Cel puțin câteva magazine, dintre care unul cu două nivele, și o farmacie de pe strada Nicolae Testemițanu din Capitală au fost prinse furând curent, fiind conectate ilegal la rețeaua de energie electrică a Spitalului Clinic Republican. Branșamentele ilicite au fost făcute pe sub pământ, de mai mulți ani. Pagubele aduse instituției medicale se ridică la aproximativ 150 de mii de lei pe an.  

Directorul SCR, Anatol Ciubotaru, a declarat pentru emedicina.md că, de când a preluat funcția de director al instituției, deseori au loc pene de curent, fapt ce blochează activitatea spitalului. Au fost situații când, din acest motiv, au fost îngreunate operațiile chirurgicale, punând în pericol viața pacienților, sau când analize medicale nu au fost efectuate până la capăt, pacienții fiind nevoiți să le repete.

Foto: Anatol Ciubotaru

În plus, multe dintre aparatele medicale riscă să se strice. „Le-am solicitat electricienilor angajați la spital să afle cauza acestor întreruperi de curent. Am apelat la reprezentanții Gas Natural Fenosa, dar care nu au putut spune care este problema. Am angajat un alt electrician, care, după mai multe verificări, a depistat că se fură curent de la doi stâlpi din fața spitalului, pe sub pământ. Asta deși, în acte, acești piloni nu figurează de mai mulți ani în calitate de sursă de curent. În plus, lucrări subterane nu au mai fost efectuate în ultimii cinci ani”, a spus Ciubotaru.

De asemenea, directorul SCR a menționat că, deocamdată, nu se știe exact numărul clădirilor, încăperilor care au fost conectate ilegal la sursa de curent a spitalului și nici perioada și cantitatea de energie sustrasă. „Preliminar, din spusele electricienilor, de pe urma consumului fraudulos de energie electrică,  Spitalului Clinic Republican i-au fost pricinuite anual pagube de aproximativ 150 de mii de lei. Procurorii și polițiștii urmează să stabilească suma exactă a pierderilor provocate.

Prin urmare, conducerea instituției medicale a informat Ministerul Sănătății. Ministrul Ruxanda Glavan i-a cerut să sesizeze toate instituțiile abilitate pentru a rezolva problema, inclusiv cele de drept. Cazul este investigat deja de polițiști și procurori.

Cheltuielile anuale ale Spitalului Clinic Republican se ridică până la două milioane de lei pe an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *