27 February 2024
mun. Chișinău

Sănătatea îi costă tot mai mult pe moldoveni

Moldovenii cheltuiesc mai mulți bani pentru sănătate. În 2016, fiecare om a cheltuit, în medie, 147,5 lei, cu 30 la sută mai mult decât în anul 2012 și în creștere cu aproape 60 la sută față de acum nouă ani.

Potrivit studiului „Accesul populației la serviciile de sănătate”, elaborat de Biroul Național de Statistică, 75 la sută din banii cheltuiți s-au dus pe medicamente, restul fiind cheltuieli pentru  asistența  medicală primară, cu circa 13 la sută. Experții explică prin faptul că, în ultimii ani, o treime dintre preparatele vândute în farmaciile din țară s-au scumpit din cauza oscilației cursului valutar.

În același timp, studiul arată că pacienții fără poliță medicală au cheltuit mai mult, în comparație cu cei asigurați. Acest lucru se datorează faptului că persoanele cu poliță merg de mai multe ori la doctor, chiar și atunci când nu au o problemă medicală urgentă.

Astfel, în 2016, cheltuielile persoanelor asigurate depășesc cu 58 la sută valoarea medie a cheltuielilor pentru persoanele care nu dețin asigurare în sănătate.

Totodată, volumul total al cheltuielilor, inclusiv pentru procurarea medicamentelor, crește semnificativ în funcție de veniturile oamenilor.

Astfel, populația mai  bine asigurată  din punct de vedere financiar cheltuiește pentru sănătate  de patru  ori  mai mult  decât cea cu venituri mai mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *