27 February 2024
mun. Chișinău

Mai multe produse sănătoase pentru donatorii de sânge

Persoanele care vor dona sânge vor primi mai multe alimente bogate în vitamine. Guvernul a aprobat miercuri noul pachet de produse pentru donatori. Costul setului a fost dublat și a ajuns la o sută de lei. Scopul proiectului elaborat de Ministerul Sănătății și Muncii este de a asigura donatorii de sânge cu alimente sănătoase care conțin cantitatea necesară de proteine, glucide, lipide și calorii.

Autoritățile mai speră că în acest fel numărul persoanelor care vor trece pragul Centrelor de transfuzie va crește. În prezent, pachetul, care costă 51 de lei, conține suc, pate din carne de pasăre, sardine în ulei și lapte condensat. Anual, pentru a asigura toți donatorii cu pachete alimentare, statul va aloca opt milioane de lei.

Reamintim faptul că, în martie, fostul ministru al Sănătății, Ruxanda Glavan, a solicitat înlocuirea produselor incluse în vechiul pachet alimentar oferit donatorilor de sânge. Și asta deoarece alimentele sunt nesănătoase.

În 2016, în țara noastră au fost înregistrate peste 79 de mii de donări de sânge. În ultimii 10 ani, Moldova a atins rezultate importante la acest capitol. Dacă în 2005, voluntarii care ajungeau la centrele de transfuzie reprezentau 13 la sută din numărul total de donatori, atunci în 2016 cota lor era deja de 81%.

În prezent, rata persoanelor care donează sânge de două ori pe an este de 25 la sută.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *