22 June 2024
mun. Chișinău

Ministrul Sănătății, nemulțumit de calitatea alimentelor oferite donatorilor de sânge

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, este nemulțumită de calitatea produselor repartizate donatorilor de sânge. Oficialul propune ca sardinele în ulei și pateul, care în prezent sunt incluse în pachetul alimentar, să fie înlocuite cu alte alimente. Produsele vor fi identificate de către un grup de lucru instituit de ministrul Sănătății.

În prezent, pachetul alimentar conține suc de mere și struguri, pateu din carne de găină, sardine în ulei și lapte condensat.Alimentele asigură donatorilor cantitatea necesară de substanțe nutritive pentru recuperarea sângelui donat. Problema este că o parte dintre aceste produse, cum ar fi pateul și sardinele în ulei, nu sunt sănătoase.

Pateul trebuie de schimbat. Preferabil de înlocuit cu carne de bovine, care reprezintă o sursă bună de fier și proteine pentru organism. De asemenea, sardinele în ulei sunt foarte grase, ceea ce nu e bine pentru sănătate”, a menționat profesorul universitar Alexei Chirlici, membru al grupului de lucru.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a solicitat grupului de lucru să prezinte, peste două săptămâni, o listă a produselor alimentare care pot fi incluse în pachet. Ministerul Sănătății promovează o alimentație sănătoasă. Anume în acest scop a fost elaborat Programul național în domeniul alimentației și nutriției. Am aprobat noi meniuri, la elaborarea cărora am ținut cont de recomandările specialiștilor din țară și de peste hotare, precum și a părinților. De aceea consider inadmisibil faptul ca donatorii de sânge să primească șprote în ulei și pateu. Cu siguranță, pot fi identificate produse mai sănătoase pentru pachetul alimentar”.

Costul pachetului alimentar este de 50 de lei și 90 de bani. Ca urmare, prețul alimentelor care vor fi propuse de membrii grupului de lucru trebuie să se încadreze în această sumă.

Donatorii de sânge primesc pachete alimentare din 2009. Alimentele sunt procurate în cadrul licitațiilor publice de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

35 la sută dintre donatorii de sânge nu sunt mulțumiți de produsele incluse în pachetul alimentar, potrivit unui sondaj realizat de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

Peste 79 de mii de donări de sânge au fost efectuate, anul trecut, în Republica Moldova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *