22 June 2024
mun. Chișinău

Comercializarea medicamentelor veterinare, sub lupa Guvernului

Accelerarea răspândirii bolilor de animale la nivel global determină autoritățile statelor să întreprindă măsuri sigure pentru a încetini și a combate acest proces. În acest sens, și Guvernul de la Chișinău a aprobat proiectul Legii cu privire la medicamentele veterinare. Documentul este elaborat pentru a asigura o piață farmaceutică veterinară cu preparate eficiente, de bună calitate, inofensive și, nu în ultimul rând, pentru o mai bună protecție a sănătății animalelor. Proiectul stabilește norme sanitare privind circulația medicamentelor veterinare, fabricarea și importul acestor produse, dar și norme privind etichetarea preparatelor.

Medicamentele vor putea fi comercializate pe teritoriul Moldovei doar în baza unui certificat de înregistrare emis de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Procedura de acordare a documentului nu va putea dura mai mult de șapte luni din data depunerii solicitării. ANSA va dispune testarea produselor la Centrul republican de Diagnostică Veterinară sau la un laborator acreditat. Cererea de înregistrare trebuie să fie însoțită de două mostre de produs finit, prezentate în ambalajele în care urmează să fie comercializate, având etichete în limba română.

Toate documentele vor fi prezentate doar în limbile română, engleză sau rusă. Dacă produsul este respins, solicitantul este informat despre acest lucru în termen de 10 zile de la data depunerii cererii. Va fi creată și o comisie a medicamentelor veterinare, care va avea atribuția de a omologa preparatele, va delega specialiștii care vor efectua testarea clinică a medicamentelor și va dispune inițierea unei anchete, în comun cu ANSA, în cazul apariției unor accidente sau intoxicații.

Producătorul sau deținătorul certificatului de comercializare și distribuție a produselor trebuie să înregistreze toate reacțiile adverse grave apărute la animale și la oameni, iar orice caz suspect sau confirmat să fie raportat la ANSA în termen de 15 zile de la recepționarea informațiilor.

De asemenea, ANSA va efectua controale inopinate în spațiile de producție a medicamentelor veterinare și va preleva probe în scopul efectuării analizelor independente. Dacă sunt depistate nereguli, ANSA retrage certificatul de înregistrare a medicamentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *