17 June 2024
mun. Chișinău

Numărul bolnavilor de tuberculoză și a deceselor cauzate de această boală scade

Tuberculoza a afectat mai puține persoane pe parcursul anului trecut. Față de 2015, rata îmbolnăvirilor și deceselor s-a diminuat cu aproape un procent. Cu peste două la sută au crescut însă cazurile recidive de tuberculoză și a bolnavilor infectați concomitent cu virusul HIV.

3576 de bolnavi de tuberculoză se aflau la evidența medicilor anul trecut, cu 30 mai puțini comparativ cu 2015. Din numărul total al cazurilor înregistrate în 2016, noi au fost 2228.

Totodată, 24 la sută dintre pacienți au dezvoltat tuberculoză multidrog rezistentă. Anul trecut, au fost înregistrate 506 cazuri de acest fel, cu aproape 300 mai puține față de 2012.

În același timp, rata cazurilor noi de tuberculoză depistate printre pacienții cu infecția HIV a fost de 8,2 la sută. În 2014 acest indicator a fost de doar 5,8 la sută.

Față de acum doi ani, din cauza tuberculozei au murit cu aproximativ 30 de pacienți mai puțini. În total, anul trecut au fost înregistrate 380 de cazuri de decese.

Tratamentul unui pacient care suferă de tuberculoză multidrog rezistentă costă între 60 de mii și 200 de mii de lei. În cazul unui bolnav cu tuberculoză obișnuită cheltuielile ajung la 3000 de lei.

Organizația Mondială a Sănătății își propune să reducă numărul cazurilor noi de tuberculoză la nivel mondial cu 90 la sută, în următorii 18 ani. Un alt obiectiv, este diminuarea ratei deceselor cu 95 la sută, în această perioadă.

Peste 10 milioane de oameni din întreaga lume, dintre care un milion de copii, au fost diagnosticați cu tuberculoză, în 2016. În același timp, două milioane de bolnavi au murit din cauza acestei boli.

Ziua mondială a tuberculozei este marcată în fiecare an, în data de 24 martie. În acest an se împlinesc 135 ani de la descoperirea bacilului Koch, agentul patogen al tuberculozei, de către bacteriologul german, doctorul Robert Koch. Datorită acestui fapt a fost posibilă diagnosticarea și tratarea bolii. Maladia se transmite prin aer de la persoanele bolnave și afectează în special plămânii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *