17 June 2024
mun. Chișinău

Mai mulți bani pentru întreținerea persoanelor din aziluri și centre de plasament

Persoanele plasate în aziluri, centre sociale și case de tip internat vor beneficia de mai mulți bani pentru întreținere. Guvernul a aprobat miercuri noi norme de cheltuieli pentru persoanele cazate în instituțiile sociale. Majorările care vor intra în vigoare din 1 martie au fost operate, după ce a crescut și indicele prețului de consum estimat de Ministerul Economiei.

Astfel, în centrele de reabilitare medico-sociale, pe zi, fiecare persoană va beneficia de 107 lei pentru produse alimentare, pentru medicamente vor fi alocați 9 lei și 50 de bani. Iar timp de un an, statul va acorda 312 lei pentru haine și încălțăminte și aproximativ o sută de lei pentru produse igienico-sanitare.

Normele pentru produsele alimentare vor putea fi majorate cu 20 la sută din contul alimentelor primite din loturi umanitare. În azilurile de bătrâni, centre de protecție a victimelor traficului de ființe umane și în centrele de plasament temporar tariful pentru mâncare va fi de 44 lei pe zi, pentru medicamente – 7 lei și 40 de bani, iar pentru încălțăminte și îmbrăcăminte – 1015 lei timp de un an pentru fiecare persoană plasată în instituție.

În casele de tip internat pentru copii cu probleme mintale și dizabilități, alocația din partea statului pentru produsele alimentare va varia între 36 și 40 de lei. De asemenea, statul va oferi pe an pentru fiecare persoană între 40 și 78 de lei pentru procurarea cărților și jucăriilor.

Pentru noile majorări Guvernul a alocat suplimentar aproximativ trei milioane de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *